Sociale media

  • NL
Open the menu

In een moeilijke context, breidt AZG haar activiteiten uit


Door de groeiende onveiligheid en de schade aan de wegen, bruggen en transportmiddelen, is de toegang van Artsen Zonder Grenzen tot de bevolking - en omgekeerd - erg bemoeilijkt in Zuid-Libanon. Maar zelfs in vertraagd tempo, zet het vervoer van medisch en chirurgisch materiaal zich door. AZG doet een oproep tot giften.

Het materiaal zal meer bepaald bestemd zijn voor onze medische projecten in Tyre en Saïda. In Tyre heeft AZG zopas een medisch centrum geopend, bestemd voor zo'n 20.000 mogelijke begunstigden. Er hebben al zo'n 80 medische consulten plaatsgevonden. Een bevoorrading van ziekenhuizen met medisch en chirurgisch materiaal is ook aan de gang. In Saïda bereidt AZG zich voor om medische zorg te bieden via enkele mobiele gezondheidsposten.
De AZG-teams zijn ook actief in andere delen van het land. In Beiroet, waar zo'n 50.000 ontheemden zijn ondergebracht in enkele honderden scholen, heeft AZG mobiele gezondheidsposten ingericht. In Jezzine heeft AZG geneesmiddelen en medisch urgentiemateriaal geleverd aan het stadsziekenhuis. AZG heeft ook matrassen, dekens, hygiënekits en poedermelk gedistribueerd aan meer dan 1.000 ontheemden, in verschillende scholen. In de districten van Aley en Beit Ed Dine in de regio Chouf, verzorgt AZG een grootschalige distributie van gebruiksvoorwerpen, zoals tenten, dekens en keukenmateriaal. In Nabatiye zal AZG noodhulp leveren aan het stadsziekenhuis, meer bepaald in de vorm van chirurgische geneesmiddelen en ziekenhuismateriaal.
"De AZG-teams werken in een erg onveilige context", legt Christopher Stokes uit, operationeel directeur en momenteel coördinator van onze operaties in Libanon. "Vooral in het zuiden van het land, waar de toegang moeilijk blijft door de vernieling van de infrastructuur, de beschietingen en de bombardementen." Vanuit Beiroet is de levering van materiaal enkel mogelijk dankzij bestelbusjes, daar vrachtwagens een mogelijk doelwit vormen. "AZG heeft twee konvooien van lichte voertuigen naar Tyre gestuurd vanuit Beiroet, terwijl er tot nu toe geen enkele veiligheidsgarantie bestaat voor dergelijke konvooien."
Op dit ogenblik werken zo'n 24 buitenlandse medewerkers van AZG in het land, en de teams zullen nog worden versterkt in de komende dagen. Een nieuw vliegtuig, gecharterd door AZG, zal België zondag verlaten, met aan boord zo'n 50 ton materiaal bestemd voor onze projecten in het zuiden van Libanon. Het gaat om de derde vracht die AZG stuurt, om de bevolking te hulp te komen die het slachtoffer is van de oorlog. De lading zal bestaan uit geneesmiddelen, medisch materiaal en nog meer nierdialysemateriaal.
Onze interventies in Libanon zijn volledig gefinancierd door eigen fondsen, via het Noodhulpfonds van AZG. Op dit ogenblik zijn meer dan 2 miljoen euro nodig om te reageren op deze urgentie in de komende drie maanden. Om dit fonds aan te vullen, doet AZG een oproep tot giften op rekeningnummer 000-0000060-60.