Sociale media

  • NL
Open the menu

Humanitaire crisis wordt steeds dieper


De gezondheidscijfers van Somalië behoren tot de slechtste ter wereld: een op de tien vrouwen sterft tijdens de bevalling en ruim een op de vijf kinderen wordt niet ouder dan vijf jaar. De voortslepende oorlog leidde eerder al tot ernstige ondervoeding bij kinderen, maar in 2008 verslechterde de situatie nog verder door de snel stijgende voedselprijzen en de aanhoudende droogte.

In Mogadishu behandelde Artsen zonder Grenzen tussen januari en eind november bijna 2.300 patiënten voor verwondingen door mortiervuur en kogels.
Langs de weg tussen Mogadishu en Afgooye verblijven meer dan 250.000 ontheemden onder barre omstandigheden. Sinds januari behandelden de medische teams van Artsen Zonder Grenzen meer dan 9.500 ondervoede kinderen.

Begin 2008 trok Artsen Zonder Grenzen haar 97 internationale medewerkers uit Somalië terug, nadat drie collega’s waren gedood door een bermbom in de zuidelijke havenstad Kismaayo.
Momenteel heeft Artsen Zonder Grenzen geen internationale medewerkers meer in Somalië. Gelukkig wordt het humanitaire reddingswerk van de organisatie voortgezet door lokale medewerkers. In 2008 was Artsen Zonder Grenzen werkzaam in negen regio’s van het land, waar de organisatie voor (basis)gezondheidszorg, behandeling voor ondervoeding, ondersteuning voor ontheemden, chirurgie, water en voedselhulp zorgde.