Sociale media

  • NL
Open the menu

Hulpverlening in Haïti in 2010 is grootste hulpoperatie van AZG ooit


Woensdag is het één jaar geleden dat een aardbeving het leven eiste van 222.000 Haïtianen en 1,5 miljoen mensen dakloos maakte. Ondanks het op gang komen van de grootste humanitaire hulpactie in de wereld ooit, moeten Haïtianen nog steeds in afschuwelijke omstandigheden zien te overleven terwijl er een cholera-uitbraak heerst.

Terwijl langetermijnplannen voor heropbouw worden uitgevoerd, moeten ook de urgente humanitaire noden gelenigd worden. Vandaag brengt Artsen Zonder Grenzen een rapport uit met een overzicht van de door haar gegeven hulp in Haïti en de plannen voor de toekomst.
Het internationale hulpcoördinatiesysteem is niet in staat doeltreffend op nieuwe noodsituaties reageren, zo bleek uit het hoge tempo waarmee cholera zich door het hele land kon verspreiden. De algemene toegang tot basisgezondheidszorg is weliswaar verbeterd, maar water- en hygiënische voorzieningen moeten dringend verbeterd worden. Ook moet er behoorlijk tijdelijk onderdak komen voor de één miljoen mensen die nog steeds in tenten wonen.
‘Mensen over de hele wereld leefden mee en gaven gul, en de internationale gemeenschap maakte vele beloften om Haïti “nieuw en verbeterd” te herbouwen,’ aldus Stefano Zannini, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Haïti. ‘De trieste realiteit die wij nu zien is echter dat terwijl de mensen hun leven proberen te hervatten, ze opnieuw door een ramp worden bedreigd. Eén die voorkomen had kunnen worden en tot vandaag al nog eens 3.600 levens heeft geëist.’
Vandaag brengt Artsen Zonder Grenzen een rapport uit met hierin een overzicht van haar eigen activiteiten en een analyse van de gaten in de secondaire gezondheidszorg die de hulporganisatie dit jaar poogt te dichten. De hulpoperatie in Haïti is de grootste hulpactie na een ramp in de geschiedenis van Artsen Zonder Grenzen tot nu toe.
De 104 miljoen euro die Artsen Zonder Grenzen van het publiek over de hele wereld mocht ontvangen voor de hulp in Haïti is in 2010 volkomen besteed. Artsen Zonder Grenzen heeft meer dan 358.000 mensen behandeld, 16.500 operaties uitgevoerd en 15.000 vrouwen geassisteerd bij de bevalling (cijfers tot en met 31 oktober).
5.700 operaties werden uitgevoerd in de eerste drie maanden na de aardbeving, waarmee Artsen Zonder Grenzen een van de grootste uitvoerders was van chirurgische zorg. Ook hebben Artsen Zonder Grenzen hulpverleners gerekend tot 1 januari 2011 meer dan 91.000 patiënten voor cholera behandeld, meer dan de helft van de 171.300 gevallen die er landelijk zijn gerapporteerd.
Artsen Zonder Grenzen zal een netwerk van zes eigen ziekenhuizen in Port-au-Prince opzetten en daarnaast
twee overheidsziekenhuizen ondersteunen. Daarvan zullen drie ziekenhuizen compleet nieuw gebouwd worden in 2011. Daarnaast runt Artsen Zonder Grenzen een algemeen ziekenhuis in de plaats Léogâne. Hiervoor heeft Artsen Zonder Grenzen voor 2011 een budget gepland van 46 miljoen euro. De zorg richt zich vooral op verloskundige, spoedeisende en traumahulp.
Unni Karanukara, internationaal voorzitter van Artsen Zonder Grenzen: ‘Het is belangrijk dat we allemaal stilstaan bij de tekortkomingen in de hulp van het afgelopen jaar en het vertrouwen dat mensen wereldwijd hebben geschonken. De blijvende steun aan Artsen Zonder Grenzen en de toewijding van onze Haïtiaanse medewerkers, die ondanks hun eigen persoonlijke verlies doorwerkten om hulp te bieden, sterkt ons in onze vastberadenheid om de mensen bij te staan.’