Sociale media

  • NL
Open the menu

Hulp uitgebreid na wapenstilstand


Artsen Zonder Grenzen heeft nu drie klinieken in de Gazastrook. Een chirurgisch team is afgelopen zondag 18 januari aan het werk gegaan in het Shifa ziekenhuis. Er is een noodhospitaal ingericht bij het ziekenhuis voor patiënten die aanvullende chirurgische zorg nodig hebben.

Het chirurgische team bestaat uit een orthopedische chirurg, een anesthesist en een operatieverpleegkundige. Zij versterken de medische staf van het ziekenhuis die tijdens de drie weken van gevechten rond de 500 operaties deed. Bij 40 procent van de gewonden moesten amputaties worden uitgevoerd.
Een aantal patiënten heeft een tweede operatie nodig en andere operaties zijn uitgesteld, omdat de chirurgen voorrang gaven aan de zwaarst gewonden. Een tweede chirurgisch team van Artsen Zonder Grenzen, met een vaatchirurg, een anesthesist en een operatieverpleegkundige kwam maandag 19 januari in Gaza aan. Er is nu veel internationaal medisch personeel aan het werk in het Shifa-ziekenhuis. Artsen Zonder Grenzen zet een eigen mobiel hospitaal op om aandacht te besteden aan specifieke noden.

Het hospitaal bestaat uit twee opblaasbare tenten. Het heeft twee operatiekamers en een eenheid intensieve zorgen met 10 bedden. De tenten zijn opgezet bij de al bestaande kliniek voor post-operatieve zorg en kan ieder moment open gaan. Naast het ziekenhuis zijn ook chirurgische kits voor 300 operaties en genoeg materiaal voor 100 opnames naar Gaza-stad gestuurd in een zending van totaal 21 ton aan medisch materiaal.

De staf van de post-operatieve kliniek in Gaza-stad behandelde op 19 januari dertig mensen, meer dan in de dagen ervoor. Het ziekenhuis in de zuidelijke stad Khan Younis en het ziekenhuis voor kindergeneeskunde in het noordelijke Beit Lahia zijn weer open. De verwachting is dat de aantallen patiënten toenemen nu mensen weer hun huizen uit durven en medische hulp beginnen te zoeken.

Andere teams brengen verkennende bezoeken aan een aantal plekken in Gaza om de behoefte aan medische zorg in te schatten, ook op de plaatsen waar dakloos geworden inwoners hun toevlucht hebben gezocht.

Morgen komen nog negen internationale medewerkers in Gaza aan, die de huidige 70 Palestijnse en 12 internationale medewerkers zullen versterken. Als dat nodig is zullen nog meer mensen en materiaal naar Gaza gaan.