Sociale media

  • NL
Open the menu

Hulp na aardbeving


Bij een zware aardbeving in West-Turkije zondagochtend, zijn ten minste 45 mensen omgekomen en raakten zo'n 360 anderen gewond. Honderden mensen brachten de koude nacht buiten door. Tientallen naschokken bleven de streek teisteren. Zes hulpverleners van een Turkse ngo zijn onmiddellijk vertrokken naar het rampgebied. Tijdens de vorige aardbeving werkte AZG samen met deze ngo. AZG liet toen veel medisch materiaal achter zodat de ngo snel zou kunnen interveniëren in een regio waar natuurrampen geregeld voorkomen. Ook het team van twee artsen, een verpleegster, een psychiater, een chauffeur en een logistiek medewerker werd opgeleid door AZG.

Het epicentrum van de aardbeving, die een kracht had van 6.0 op de schaal van Richter, lag in de stad Bolvadin in de provincie Afyon. De schok was in zeven provincies voelbaar, zelfs tot in Istanbul, zo'n 500 kilometer verder. Het team bezocht de steden Sultandag, Cay en Bolvadin. Ziekenhuizen en gezondheidscentra waren er intact gebleven, en ook verder was er geen grote schade op te meten. Het leger was bezig met tenten op te zetten voor mensen die hun huis niet meer binnenkonden.
Het meest getroffen is Eber, een dorp met 1.000 inwoners op zo'n 8 kilometer van Sultandag. Toen het team er aankwam, was er nog geen noodhulp aanwezig. In eerste instantie begonnen ze met medische consultaties in een schoolgebouw. Tijdens de nacht kwamen ongeveer 50 patiënten opdagen, met angstaanvallen, spanningen, maar geen ernstige ziekteverschijnselen. Maandag kwamen er een 90-tal mensen op consultatie. Ook het ministerie van Volksgezondheid - dat massale hulp voor de regio op gang bracht - stuurde inmiddels een medisch team.
Verder werden dekens uitgedeeld en watertanks geïnstalleerd voor het verdelen van zuiver water. De psychologe is op dit ogenblik bezig met het evalueren van de situatie, om eventueel te beginnen met een programma voor mentale gezondheid, voor mensen die trauma's hebben opgelopen als gevolg van de aardbeving.