Sociale media

  • NL
Open the menu

Hulp in de Filippijnen na derde tyfoon


Op vrijdag 30 oktober werden de Filippijnen opnieuw door een tyfoon getroffen. Tyfoon Mirinae haalde een windsnelheid van 150 km/u. Verkenningsteams onderzoeken de situatie.

Artsen Zonder Grenzen bood reeds noodhulp na twee recente andere tyfoons in de Filippijnen. Verkenningsteams onderzoeken de situatie in de kustgebieden en de regio's rond de plaatsen Laguna en Santa Cruz.
Tyfoon Mirinae trof allereerst de oostkust van de provincie Quezon met een windsnelheid van 150 km/uur, met windstoten die een snelheid 186 km/uur haalden. Mirinae (in de Filippijnen ook 'Santi' genoemd) zorgde voor hevige regens en overstromingen in Quezon, daarna zwakte hij af tot een tropische storm en boog af naar Vietnam. Rond Manilla, meer naar het westen, zijn vooral de gebieden rond Tay Tay Barangay en Laguna Bay getroffen, hetzelfde gebied waar eerder tyfoon Ketsana huishield. Minimaal 19 mensen hebben de dood gevonden, anderen zijn vermist. Meer dan 15.000 mensen zijn naar verschillende opvangcentra gebracht. Mirinae heeft schade aangericht in 14 Filippijnse provincies.

“In sommige gebieden kwam het water tot op hoogte van het middel. En dat terwijl mensen al weken moeten leven met stilstaand, hoog water van de overstromingen na Ketsana. Dit zal ze ongetwijfeld nog gevoeliger maken voor ziekten die zich via vervuild water verspreiden,” aldus Pierre Luigi Testa, noodhulpcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen ter plaatse. Verkenningsteams onderzoeken nu de situatie in de gebieden die nu nieuw overstroomd zijn, vooral de kustgebieden en de regio's rond zuidelijk gelegen plaatsen Laguna en Santa Cruz. In Santa Cruz staat meer dan 80% van de stad onder water.

Noodhulpgoederen en hulpposten

Teams gaan kits met wasspullen en plastic zeil uitdelen in Tarlac Barangay, Los Banos, Cabuyao, Santa Cruz en Calamba. Water-en-sanitatiespecialisten gaan er aan de slag om de hygiënische omstandigheden te verbeteren, door onder meer (eenvoudige) wc's te bouwen. Ook zal Artsen Zonder Grenzen met extra mobiele hulpposten het gebied intrekken om medische zorg te geven, daar 5 belangrijke overheidsgezondheidsposten in het gebied onder water zijn gelopen.

Uitbraken van ziekten

Artsen Zonder Grenzen zet haar mobiele hulpposten in de Laguna regio voort. Inmiddels hebben onze medewerkers er tot nu toe meer dan 1.500 consultaties uitgevoerd. In samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid werkt Artsen Zonder Grenzen aan een plan om de ontwikkeling van uitbraken van ziekten als diarree en leptospirose te volgen en te bestrijden. Leptospirose is een bacteriële infectie die veroorzaakt wordt door aanraking met water dat met dierlijke urine besmet is.

Overige activiteiten

Artsen Zonder Grenzen heeft aan zo'n 18.000 gezinnen noodhulpgoederen uitgedeeld met jerrycans, kookspullen, dekens, zeep en materiaal om een onderkomen mee te maken. Ook zullen onze teams in de diverse opvangcentra wc's bouwen en sanitatiekits met chloor en borstels uitdelen. In Pangasinan, Tarlac en Benget hebben teams 12.000 kits met wasspullen en gereedschap uitgedeeld en meer dan 2.500 medische consultaties uitgevoerd. Ook hier houden de teams mogelijke uitbraken van diarree en leptospirose nauwlettend in de gaten. In Rosales en Pangasinan hebben onze medewerkers noodwc's opgezet en waterzuiveringstabletten uitgedeeld aan meer dan 9.000 gezinnen.

Bekijk de video