Sociale media

  • NL
Open the menu

Hulp Artsen Zonder Grenzen in Darfur gehinderd door onveiligheid


Artsen Zonder Grenzen eist ongehinderde toegang tot haar patiënten in de Sudanese regio Darfur. Na allerlei veiligheidsincidenten zijn een aantal activiteiten van de organisatie op dit moment opgeschort. Duizenden patiënten missen daardoor de zorg die ze dagelijks nodig hebben.

Teams van Artsen Zonder Grenzen zijn in de afgelopen weken op een aantal plekken in Darfur overvallen en/of beroofd. Op 14 juli overvielen gewapende mannen de compound van Artsen Zonder Grenzen in Serif Umra; op 16 juli werd een ambulance beschoten tussen de steden Geneina en Mornay. De auto werd aangehouden en de chauffeur in elkaar geslagen. Op 18 juli werd een auto gestolen uit een medische post in het dorp Shangil Tobaya en op 20 juli werd een team bestolen en geslagen op de weg tussen Golo en Niertiti.
Vanwege de veiligheidsincidenten zijn onze teams in Serif Umra en twee projecten in het Jebel Marra gebergte geëvacueerd. Verder is het werk van een aantal mobiele medische teams opgeschort. Op een aantal plaatsen is het onmogelijk om dringende gevallen door te verwijzen naar chirurgische faciliteiten in andere gebieden.
De teams van Artsen Zonder Grenzen in Darfur verzorgen ziekenhuisopnames, verlenen medische hulp en behandelen slachtoffers van geweld. Verder heeft Artsen Zonder Grenzen mobiele klinieken om vluchtelingen die verspreid over de regio leven, te bereiken. De in totaal 2000 medewerkers van AZG werken in 17 projectlocaties in Darfur.