Sociale media

  • NL
Open the menu

Hulp aan ontheemden in Tbilisi: op pad met het AZG-team


AZG blijft medische hulp bieden en basishulpgoederen verdelen aan de ontheemden in en rond de Georgische hoofdstad Tbilisi.

Een groot aantal ontheemden probeert terug te keren naar huis, terwijl anderen hulp krijgen van verscheidene organisaties.
Het medische AZG-team begint de dag met een bezoek aan een kleuterschool die werd omgevormd tot een centrum voor ontheemden. Het ligt in een buitenwijk van Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. Kleuterschool nr. 9 vangt momenteel 70 mensen op. Maar voor de Russische troepen zich begonnen terug te trekken naar Zuid-Ossetië na de wapenstilstand tussen Rusland en Georgië, verbleven er 113 mensen. Enkele mannen zijn terug naar hun dorp om te kijken of het al mogelijk is definitief terug te keren.

De directrice van de kleuterschool vindt snel een lokaal waar het AZG-team consultaties kan houden. Tot nu toe werd er geen andere medische hulp geboden. Moeders komen met hun kinderen, en er zijn ook oudere mensen.
Nino, een jonge zwangere vrouw, wil een dokter zien. Sinds ze haar dorp Mereti in de opstandige provincie Zuid-Ossetië verliet, werd ze niet meer onderzocht. Ze is acht maanden zwanger en het is mogelijk dat ze te vroeg bevalt. De voorbije weken waren zwaar. Toen de gevechten uitbraken op 8 augustus, vluchtte ze samen met haar driejarige dochter weg uit Ossetië. Ze bleef verschillende dagen zonder nieuws over haar echtgenoot, maar hij vond haar in Tbilisi. Hun dochtertje is nog bang. “Ze wordt ’s nachts wakker als ze een vliegtuig hoort,” vertelt Nino. “Ze denkt dat de bombardementen opnieuw beginnen.”

In het algemeen voelen de kinderen zich echter op hun gemak in deze nieuwe omgeving. Er is een speelplaats en speelgoed. Alle gezinnen ontvangen voedsel en wasproducten. Ze missen luiers voor de baby’s, maar het AZG-team zal er vanmiddag meebrengen.

Honderd meter verderop zijn de omstandigheden duidelijk moeilijker in een groot gebouw van vier verdiepingen. Toen de ontheemde families naar dit gebouw kwamen – een voormalig cardiologisch instituut – was er geen water of elektriciteit. De kantoren stonden vol laboratoriummateriaal. “We hebben alles zelf gedaan,” vertelt een man. “We hebben plastic buizen met elkaar verbonden zodat we water hebben in enkele wastafels en toiletten, en we hebben ook de elektriciteit aangesloten”. De voedselbevoorrading blijft onzeker. Af en toe krijgen de 92 bewoners wat brood en worst, alsook voedselrantsoenen van andere organisaties.

Nadat het AZG-team geïnformeerd werd over deze situatie, begon het met consultaties, voornamelijk voor vrouwen, kinderen en bejaarden. De artsen hadden een medicijnenvoorraad bij en gaven de noodzakelijke medicatie aan de patiënten. Deze namiddag moeten ze terugkomen om hygiënekits te geven aan alle families (zeep, wasproduct, emmers, tandpasta) en enkele kits voor baby’s.

Op 14 augustus gingen de AZG-teams naar de zones in Tbilisi waar de ontheemden verbleven om er medische hulp te bieden. Dit was hun eerste bezoek aan dit gebied. Ze zullen geregeld terugkeren naar alle locaties om de medische zorg op te volgen. Dit is vooral belangrijk voor mensen met chronische ziekten, die op deze manier hun behandeling kunnen voortzetten.