Sociale media

Open the menu

Huidige activiteiten van Artsen Zonder Grenzen in Gaza

Artsen Zonder Grenzen is momenteel actief in vier ziekenhuizen

Sinds 7 februari 2024 werkt AZG in:
1. European Gaza Hospital
2. Rafah Indonesian Field Hospital
3. An-Najar Hospital
4. Emirati Maternity Hospital

Verder zijn we actief in één eerstelijnszorginstelling Al-Shaboura-kliniek en twee gezondheidsposten in Al Mawasi, in Rafah-gebied.

Artsen Zonder Grenzen ondersteunt ook het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis en twee ziekenhuizen in het noorden, het Al-Awda-ziekenhuis en het Al-Shifa-ziekenhuis. De activiteiten van Artsen Zonder Grenzen zijn voornamelijk in het zuiden van Gaza.

Onze teams bieden chirurgische ondersteuning, wondzorg, fysiotherapie, postpartumzorg, poliklinische consultaties, vaccinatie en geestelijke gezondheidszorg.

Maar door aanhoudende en systematische belegeringen van verschillende ziekenhuizen worden onze activiteiten naar een steeds kleiner gebied verlegd en wordt onze respons beperkt. 

Lees hier wat Artsen Zonder Grenzen heeft gedaan sinds het begin van de oorlog:

Tijdlijn

ZUID-GAZA

Ondersteuning Nasser-ziekenhuis, Khan Younis

 

BREAKING

 

Op 10 februari meldden medewerkers van Artsen Zonder Grenzen dat er schoten waren afgevuurd op mensen in het Nasser-ziekenhuis in Gaza. Twee mensen werden gedood, vijf anderen raakten gewond, waaronder een verpleegster die ernstig gewond raakte. Medisch personeel durft zich niet in en rond het ziekenhuis te bewegen, uit angst om neergeschoten te worden.

Israëlische troepen zetten hun operaties voort in de directe omgeving van het Nasser-ziekenhuis. Hevige gevechten houden mensen gevangen in het gebouw en verhinderen dat iemand toegang krijgt tot de zorg. We maken ons zorgen om de levens van AZG-collega’s, medisch personeel en patiënten in het Nasser-ziekenhuis. Medische voorzieningen, hun omgeving en personeel moeten altijd beschermd worden en de toegang tot ziekenhuizen moet ongehinderd blijven. 


Nasser was het belangrijkste chirurgische centrum in het zuiden van de Gazastrook, gelegen in Khan Younis, en werd het grootste ziekenhuis in Gaza nadat Al-Shifa door Israëlische militaire operaties werd stilgelegd.  

Na weken van hevige bombardementen en gevechten, staat het gebied rond Nasser sinds 23 januari onder evacuatiebevel, hierdoor vertrok 90 procent van het personeel, waaronder de meeste medewerkers van Artsen Zonder Grenzen.

Een handvol mensen besloot echter om toch te blijven.  

Het internationale personeel vertrok op 26 december. Het resterende personeel beschrijft totale tekorten aan alles: van bedden tot verdovingsmiddelen, brandstof, voedsel en water.  

150 patiënten die te ziek zijn om te bewegen, zitten vast in het ziekenhuis sinds eind januari. De eerstehulpafdeling is open, maar kan de grote toestroom van gewonden die het gevolg zou kunnen zijn van stakingen in nabijgelegen gebieden niet aan. 

Europees Gaza-ziekenhuis, Khan Younis

De toegang tot het Europese Gaza-ziekenhuis wordt elke dag moeilijker door het gevaar op de weg naar het terrein. Het personeel kon het ziekenhuis minstens niet bereiken.  

Onze plastisch chirurg en een klein team verpleegkundigen zien tussen de 20 en 30 patiënten per dag en werken in de operatiekamer met debridement, flapoperaties en hechtingen.  

Veel van deze patiënten zijn kinderen die in het begin van de oorlog gewond raakten met trauma en ernstige brandwonden. Hun wonden zijn nu geïnfecteerd door het gebrek aan medische zorg. 

Rafah Indonesisch veldhospitaal, Rafah

AZG ondersteunt de polikliniek van het Indonesische veldhospitaal Rafah, waar we patiënten met oorlogswonden verzorgen met postoperatieve zorg d.m.v. wondverband, fysiotherapie en andere kleine ingrepen om de patiënten toestroom van Nasser, European en An- Najar-ziekenhuizen lichter te maken.  

De intramurale activiteiten werden in januari opgeschaald naar 60 bedden en omvatten één behandelkamer voor kleine chirurgische ingrepen. De poliklinische activiteiten vinden nu zes dagen per week plaats met ongeveer 150 consultaties per dag, waarbij aankleed-, fysiotherapie en begeleiding wordt geboden. 

An-Najar ziekenhuis

Sinds 22 januari zijn we operationeel in het ziekenhuis van An-Najar, met 1 internationale en 4 Palestijnse medewerkers (drie chirurgen en twee verpleegsters), die operaties en wondverzorging uitvoeren en zich klaarmaken om de activiteiten op te schalen. 

El-Emirati-ziekenhuis, Rafah

Artsen Zonder Grenzen ondersteunt de kraamkliniek, het El-Emirati ziekenhuis, met medische benodigdheden en personeel waaronder gynaecologen, verpleegsters en hygiënisten, die in ploegendiensten de klok rond werken.  

Het AZG-team biedt postpartumzorg en verzorgt complicaties tijdens de zwangerschap. De bevallingen worden beheerd door het Emirati-ziekenhuisteam.  

De teams hebben de kraamafdeling uitgebreid op de parkeerplaats van het ziekenhuis om de capaciteit van de postpartumafdeling vanaf 15 januari te vergroten tot 20 bedden. Hierdoor kunnen meer patiënten na de bevalling goede monitoring krijgen, daar komen nog 4 tot 6 bedden bij. 

Al-Shaboura-kliniek, Rafah

Op 9 december 2023 hervatte Artsen Zonder Grenzen haar activiteiten in de Al-Shaboura-kliniek in Rafah, die werden uitgebreid met 31 medewerkers. Het team biedt poliklinische diensten aan, waaronder algemene consultaties, reproductieve gezondheidszorg, aankleden, geestelijke gezondheidszorg, waaronder psychologische eerste hulp, individuele sessies en gezinssessies, en psycho-educatie en activiteiten ter bevordering van de gezondheid.  

We voeren ook systematisch onderzoek uit naar ondervoeding onder kinderen onder de vijf jaar en zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven in de Al-Shaboura-kliniek. 

Palestijnse kinderen schuiven aan voor water
Palestijnse kinderen vullen hun flessen uit een watertruck van Artsen Zonder Grenzen. Gaza, januari 2024, copyright Mohammed Abed

NOORD-GAZA

Al-Awda-ziekenhuis, Noord-Gaza

Sinds 5 februari werken hier nog enkele medewerkers.

Het laatste overgebleven hoofdziekenhuis in Noord-Gaza is gebrekkig en functioneert nauwelijks. Het ziekenhuis werd begin oktober 2023 getroffen en minstens vijf mensen van het ziekenhuispersoneel, onder wie twee artsen van AZG, kwamen om terwijl ze patiënten aan het verzorgen waren.  

Begin december belegerden Israëlische troepen het ziekenhuis en namen ze het op 17 december over na hevige gevechten en de arrestatie van alle mannen boven de 16 jaar, waaronder opnieuw zes AZG-medewerkers.  

Na de verhoren werden de meesten van hen teruggestuurd naar het ziekenhuis en sindsdien werken ze daar autonoom. Onze medewerkers melden dat er een tekort is aan zowat alles en dat het moeilijke werkomstandigheden zijn.  

Al-Shifa-ziekenhuis, Gaza-stad

Nadat het personeel van AZG op 18 november het Al-Shifa-ziekenhuis moest verlaten door aanhoudende aanvallen van Israëlische strijdkrachten, keerden twee verpleegsters op vrijwillige basis terug naar het pand om te assisteren bij medische procedures. Begin februari vertrokken ze weer toen de aanvallen opnieuw het ziekenhuis naderden.  

Op 22 januari meldde het personeel dat de medische activiteiten in het Al-Shifa-ziekenhuis zeer beperkt zijn, aangezien 50.000 ontheemden onderdak hebben gezocht in de faciliteit, waardoor het moeilijk wordt om de operaties uit te voeren. De afdeling Eerste Hulp is open, maar overvol met in het ziekenhuis opgenomen patiënten. Oorlogsgewonden met brandwonden of schotverwondingen zijn er, samen met patiënten met chronische ziekten. Tekorten aan brandstof, medicijnen, voedsel en water blijven de medische respons verlammen. 

Vluchtelingenkamp bij Rafah
Vluchtelingenkamp voor ontheemde Palestijnen in de wijk Al-Salam in de zuidelijke Gazastad Rafah. Januari 2024, copyright Mohammed Abed

Middengebied

Al-Aqsa-ziekenhuis, Khan Younis

Artsen zonder Grenzen is operationeel met Palestijns personeel. Op 6 januari moest AZG het Al-Aqsa-ziekenhuis evacueren door de gevechten rondom het terrein en evacuatiebevelen waardoor de apotheek van Artsen Zonder Grenzen onbereikbaar werd. Drie door Artsen Zonder Grenzen ondersteunde medewerkers bleven ter plaatse en werkten autonoom.  

Op 6 februari keerde het team van Artsen Zonder Grenzen terug naar Al-Aqsa maakte het terrein klaar om eerdere activiteiten weer te kunnen hervatten. Op 7 februari werden de wondzorg en revalidatie hervat. 

De mensen in Gaza hebben een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren nodig

Dit is de enige manier is om een einde te maken aan de willekeurige moordpartijen, om meer doden en gewonden te voorkomen en om ongehinderde humanitaire hulp op grote schaal mogelijk te maken om aan de medische behoeften te voldoen. Artsen zonder Grenzen blijft oproepen tot:
- Een onmiddelijk en onvoorwaardelijk staakt-het-vuren
- Aanvallen op ziekenhuizen en burgers moeten onmiddelijk stoppen
- Ongehinderde humanitaire hulp aan de bevolking moet mogelijk zijn