Sociale media

  • NL
Open the menu

Het verhaal van Sheleme (1)


Sheleme is een van de duizenden kinderen die is opgenomen in het voedingsprogramma van Artsen Zonder Grenzen in de zuidelijke regio's in Ethiopië. We volgen haar toestand, te beginnen bij haar opname in het AZG-stabilisatiecentrum op zondag 13 juli.

Ze zitten zij aan zij op een van de blauwe matrassen in het AZG-stabilisatiecentrum in Kuyera, in de regio Oromiya. Sheleme en Kutuba zijn tweelingzussen van vier jaar. Om hun magere lijfjes dragen ze identieke bloemenjurken. De zusjes zijn vandaag in het centrum opgenomen omdat ze beide aan ernstige ondervoeding lijden en dringend gehospitaliseerd moeten worden.
Karen, de AZG-dokter, onderzoekt de meisjes en meteen valt haar op dat Sheleme, die haar aanstaart met droevige ogen, oedemen heeft. Haar benen, voeten en gezicht zijn opgezwollen. Dit betekent dat ze het ‘kwashiorkor-stadium’ heeft bereikt, wat wijst op ernstige ondervoeding en gekenmerkt wordt door vochtophopingen onder de huid. Kutuba vertoont deze symptomen niet en lijkt er minder ernstig aan toe. Toch heeft ze dezelfde droevige, verloren blik in haar ogen, die zo typisch is voor ernstig ondervoede kinderen.

Hun moeder Subo vertelt dat het leven dit jaar simpelweg te moeilijk is geworden. “Het is gestopt met regenen, en het graan en de bonen groeiden niet goed. De koeien geven geen melk.” Het is onmogelijk geworden voor haar en haar man, een landbouwer, om hun vier meisjes en jongen genoeg te eten te geven.

Het is vier uur in de namiddag. Om zes uur krijgen de meisjes hun eerste portie F75. Dit is de lichtste therapeutische melk die wordt gegeven aan kinderen in Fase 1 van de behandeling.

Sheleme zal haar eetlust moeten terug krijgen. Haar pijnlijke oedemen die haar gezicht vervormen, moeten stilaan verdwijnen. Het hele proces zal langzaamaan worden afgelegd, stap voor stap.