Sociale media

  • NL
Open the menu

Herbevoorrading van 44 AZG-voedingscentra


AZG heeft in totaal meer dan 280 ton voedsel en melk verscheept naar Angola. Dat is het gevolg van de situatie van zware ondervoeding die de bevolking heeft getroffen en nog een jaar zou kunnen aanslepen. Op 26 juni is de laatste scheepsvracht aangekomen in Luanda om van daaruit verder verdeeld te worden naar de diverse AZG-programma's verspreid over het land. Een deel van het voedsel is zowat drie weken geleden vanuit de Antwerpse haven vertrokken, de tijd die schepen gemiddeld nodig hebben om vanuit Europa Angola te bereiken.

AZG heeft momenteel 44 voedingscentra in elf van de achttien provincies van Angola, waarbij ze 14.000 mensen opvangt en verzorgt. Schattingen luiden dat zowat 500.000 mensen in Angola aan ondervoeding lijden, in verschillende gradaties.
De scheepsvrachten omvatten 92 ton melk, 40 ton verrijkte aardnotenpasta, 30 ton proteïnerijke koeken en 120 ton CSB (proteïnerijk voedsel op basis van maïs en soja). Alle voorraden zijn verdeeld aan de grootste voedselcentra in Luena, Kuito en Camacupa. Van daaruit gebeurt de verdere verspreiding naar de AZG-voedingscentra in het hele land.
Deze voorraden laten AZG toe haar voedingscentra in Angola de komende drie maanden lopende te houden.
De ondervoedingsgraad is zowat de ergste die de humanitaire organisatie heeft aangetroffen sinds de hongersnood van 1998 in Soedan. AZG werkt in Angola sinds 1989. Met meer dan 160 internationale en 2000 lokale hulpverleners gaat het over de momenteel grootste noodinterventie wereldwijd.