Sociale media

  • NL
Open the menu

Haïti: uitbreiding locaties en water en sanitatie


Artsen Zonder Grenzen breidt de noodhulpactiviteiten in Haïti verder uit. Het belangrijkste werk blijft de medische zorg, waarbij ziekenhuizen en klinieken worden opgezet in locaties als een voormalige school of in gebieden waar mensen die dakloos zijn geraakt hun heil hebben gezocht. Ook de noodhulp op het gebied van water en sanitatie wordt uitgebreid: door water en hygiënische voorzieningen te installeren in onze ziekenhuizen en klinieken en door water aan te voeren naar daklozenkampen.


Het team van Artsen Zonder Grenzen in het Carrefour ziekenhuis in Port-au-Prince werkt nu in twee schoolgebouwen, nadat het oorspronkelijke gebouw door naschokken onveilig was geworden. Hier voerden zij 40 operaties uit op één dag.
In de wijk Carrefour-Feuilles hebben we een kliniek opgezet in een gebied waar 9.000 mensen in zelfgemaakte onderkomens verblijven. Het team bestaat uit twee verpleegkundigen, een arts en een verloskundige. Naast mensen met verwondingen komen er ook nu steeds meer mensen naar ons toe met diarree en koorts.
In een middelbare school bij Champ Mars, een centraal plein in Port-au-Prince waar vele dakloos geraakte mensen zich hebben verzameld, is een kliniek geopend. Ook geeft een team van Artsen Zonder Grenzen medische zorg in een hulppost, opgezet in een kerk, in Grace Village waar 15.000 daklozen verblijven.

Postoperatief dorp

Omdat vele mensen die een operatie hebben ondergaan medische nazorg nodig hebben, is de postoperatieve zorg flink uitgebreid. In de wijk Delmas 30 hebben is een postoperatief dorp opgezet. Na hun operatie kunnen patiënten hiernaartoe worden gebracht om opgenomen te worden voor intensieve verpleging en nazorg.
Hun verbanden moeten regelmatig verschoond worden en velen hebben huidtransplantaties en protheses nodig. In het voormalige kinderdagverblijf 'Mickey' is een postoperatieve kliniek opgezet; voorlopig bevat deze 60 bedden, maar deze kan uitgebreid worden naar 180 bedden.

Water en sanitatie

Water-en-sanitatiespecialisten van Artsen Zonder Grenzen voeren water aan en installeren watertappunten en hygiënische voorzieningen. In Grace Village gebruiken wij zogenaamde 'water bladders', enorme vierkante grote waterzakken van 30 m3, om 15.000 dakloos geraakte mensen van water te voorzien.
Ook vanuit het Chancerelle ziekenhuis voorzien we op deze manier mensen van water. Onze teams zullen op nog meer locaties zorgen voor schoon water en voor hygiënische voorzieningen zoals waspunten en eenvoudige wc's.