Sociale media

  • NL
Open the menu

Haïti: Twee ontvoerde medewerkers van AZG vrijgelaten


Twee medewerkers van Artsen Zonder Grenzen, die op 5 maart werden ontvoerd in Port-au-Prince, zijn vandaag veilig vrijgelaten.

"We zijn ongelooflijk opgelucht. Onze collega’s zijn veilig en in goede gezondheid", zei Jean-Sebastien Matte, landenverantwoordelijke van Artsen Zonder Grenzen in Haïti. "We delen de blijdschap van hun vrienden en families, die al vijf dagen lang uitkijken naar zo’n goed nieuws. Onze collega’s zullen snel met hun familie herenigd worden."
Uit respect voor de privacy van de twee collega’s geeft Artsen Zonder Grenzen hun identiteit niet prijs. De organisatie zal ook geen informatie publiceren over de omstandigheden van de ontvoering en de vrijlating.
"Wij willen in Haïti blijven werken. De noden blijven immens en onze hulp is essentieel. We willen blijven, maar dit incident dwingt ons om ons werk in het land grondig te herbekijken”, zegt zegt Bruno Jochum, Operationeel Directeur van Artsen Zonder Grenzen in Genève. “De veiligheid van onze 3.000 Haïtiaanse en 400 internationale medewerkers beheren is een prioriteit, en dat is nu ingewikkelder geworden. We moeten nadenken over de gevolgen daarvan op ons werk hier.”
Artsen Zonder Grenzen verleent al 19 jaar medische hulp in Haïti. Na de verwoestende aardbeving van 12 januari stuurde Artsen Zonder Grenzen snel extra medewerkers en materiaal ter plaatse. Tot op vandaag behandelde Artsen Zonder Grenzen al meer dan 40.000 mensen. 3.500 van hen ondergingen een chirurgische ingreep. Teams verdeelden ook al 7.000 tenten, verzekerden de toegang tot drinkbaar water voor tienduizenden daklozen, en gaven psychologische bijstand aan duizenden mensen die hun geliefden en bezittingen verloren.