Sociale media

  • NL
Open the menu

Haïti: Ondanks hulpverlening blijven medische noden toenemen


Zeven weken na de aardbeving in Haïti blijven de medische noden toenemen. Dit is het begin van een cruciale fase: een aantal hulpteams dat tijdens de eerste noodfase gewonden verzorgde, begint het land te verlaten en patiënten te ontslaan. Toch hebben duizenden patiënten nood aan medische zorg op lange termijn.

“De acute noodfase is dan wel voorbij, het langetermijnwerk begint nu pas. De internationale gemeenschap heeft het nu over de wederopbouw, en dat is nodig. Maar het zal nog maanden of zelfs jaren duren voordat die reconstructie concreet wordt. Op het terrein is het nu nog steeds een noodsituatie,” zegt Christopher Stokes, Algemeen Directeur van Artsen Zonder Grenzen.
“Vandaag stellen we vast dat de noden op het vlak van onderdak, hygiëne en algemene levensomstandigheden niet gedekt zijn. Daarom verdelen we 26.000 tenten aan ongeveer 100.000 mensen. Maar dat zal ook niet volstaan. Humanitaire organisaties moeten niet langer wachten, maar nu meer doen.”
De laatste dagen hebben medische teams die het land verlaten en ziekenhuizen meer dan 200 patiënten naar Artsen Zonder Grenzen doorverwezen. Artsen Zonder Grenzen breidt daarom haar capaciteit uit om de vele gewonden die postoperatieve zorgen nodig hebben te kunnen opvangen. Het gaat onder andere om secundaire chirurgische ingrepen, kinesitherapie en mentale gezondheidszorg.
“Patiënten ontslaan in hun huidige medische toestand is simpelweg geen optie,” zegt dr. Michel Janssens, directeur van het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in St. Louis, Port-au-Prince. Het opblaasbare ziekenhuis zal daar minstens een jaar blijven staan. Artsen Zonder Grenzen gaat binnenkort bijkomende postoperatieve faciliteiten opzetten in Port-au-Prince, Leogane en Jacmel. Die zullen minstens een jaar actief blijven, met een capaciteit van zowat 1000 bedden.
Voor mensen die zwaar gewond werden, is mentale steun en psychologische bijstand even belangrijk als kinesitherapie of krukken leren gebruiken. Artsen Zonder Grenzen biedt in heel de stad mentale gezondheidszorg.