Sociale media

  • NL
Open the menu

Haïti: Omleiding vluchten AZG veroorzaakt medische problemen


De ziekenzalen en operatiekwartieren van Artsen Zonder Grenzen in Port-au-Prince behandelen nog steeds grote aantallen zwaargewonden. Maar het medisch personeel maakt zich steeds meer zorgen over bevoorradingsproblemen. Medicijnen voor operaties en uitrusting zoals dialysemachines zijn dringend nodig. Landingsproblemen voor vrachtvluchten veroorzaken vertraging in de levering van levensnoodzakelijk materiaal.

Loris De Filippi, die het werk van Artsen Zonder Grenzen coördineert in het ziekenhuis Choscal, stelt dat de situatie problematisch is: “Het is het moeilijkste aspect van ons werk op dit moment. Mensen in onze ziekenzalen en aan de ingang van onze ziekenhuizen smeken om een operatie. Dat is onaanvaardbaar."

Tekort aan verdovingsmiddelen en verband

"We proberen onze chirurgische capaciteit uit te breiden, maar dan onze voorraden moeten op de luchthaven kunnen landen. We krijgen zelfs niet te horen waarom onze vrachtvliegtuigen worden omgeleid.”
In het ziekenhuis van Carrefour vertelt chirurg Paul McMaster hoe hoogdringend de situatie: “Door de transportproblemen is materiaal nog niet aangekomen. Onze voorraden raken uitgeput. Zaterdag hadden we geen verdovingsmiddelen meer. We hebben geen gips meer om breuken te behandelen, en ook het elastisch verband is op. Het is een nachtmerrie om aan dat basismateriaal te geraken.”

Dialysebehandlingen gestart

In een ander ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Martissant werden al meer dan 1.500 patiënten verzorgd. Er liggen nu 120 patiënten in het ziekenhuis, 20 van hen met brandwonden. Er zijn nog zes andere plaatsen waar Artsen Zonder Grenzen gewonden opvangt. 
Eén van de recent ingerichte faciliteiten is de dialyseafdeling van het Algemeen Ziekenhuis in de stad. Het team van nierspecialisten van Artsen Zonder Grenzen kon gisteren de eerste behandeling uitvoeren. Wanneer een nieuwe machine zal aankomen uit de Dominicaans Republiek, zal de activiteit uitgebreid worden.

Nieuwe operatiezalen

Leogane is één van de zwaarst getroffen steden buiten de hoofdstad. Ook daar werkt Artsen Zonder Grenzen nu. Een team ondersteunt er een school voor verpleegkundigen waar primaire medische zorg werd verleend. In dezelfde stad maakt een team vier operatiezalen klaar in een oud missieziekenhuis. Dat moet als referentiecentrum dienen voor de hele regio.
Ook in Jacmel, een andere zwaar getroffen stad, is een team begonnen met operaties. Tegelijkertijd zijn teams het opblaasbare ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen aan het opzetten in Port-au-Prince. Het materiaal en het personeel liepen ernstige vertragingen op toen hun vlucht werd omgeleid naar de Dominicaanse Republiek.