Sociale media

  • NL
Open the menu

Haïti: Mobiele teams stellen nieuwe medische noden vast


De mobiele hulpposten die begonnen zijn met hulpverlening in bepaalde delen van de hoofdstad en op plaatsen ten westen ervan, treffen grote aantallen gewonden aan.

Omdat alle ziekenhuizen overstelpt werden met zwaargewonden, was het de voorbije dagen moeilijk om patiënten met minder ernstige aandoeningen te behandelen. De mobiele hulpposten vinden patiënten met minder ernstige kwetsuren en ziektes. Maar hun toestand kan snel verslechteren als ze verwaarloosd wordt.
Op hun eerste dag hielpen de mobiele teams in de hoofdstad zo'n 200 mensen waarvan de wonden proper gemaakt, verbonden of gehecht moesten worden. Anderen had meer gespecialiseerde zorg nodig in een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen. De teams brachten tientallen patiënten die chirurgie nodig hadden uit Léogâne en Grand-Goâve naar ziekenhuizen.
In de sloppenwijk Cité Soleil in Port-au-Prince, waar Artsen Zonder Grenzen tot dertig operaties per dag uitvoert, stijgt het aantal patiënten met verwondingen door machetes of kogels licht. Hoewel de spanning gestegen is in de wijk, blijven deze aantallen relatief laag: gemiddeld drie per dag.
De cijfers moeten in perspectief gezien worden, zegt Marie-Christine Férir, noodhulpcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen: "Voor de aardbeving was dit een erg arme wijk, met veel sociale problemen en een geschiedenis van geweld. Die spanningen worden duidelijk verergerd door de stress van de aardbeving."
Andere teams van Artsen Zonder Grenzen blijven zoeken naar of bouwen zelf geschikte faciliteiten om patiënten in te behandelen en onder te brengen. De zware beving van woensdag maakte een toch al moeilijke situatie nog ingewikkelder. Twee ziekenhuizen in Port-au-Prince en één in Léogâne moesten geëvacueerd worden omdat ze niet langer veilig waren. Patiënten werden in tenten ondergebracht en honderd van hen werden overgebracht naar het opblaasbare ziekenhuis.
Hoewel het aantal medewerkers van Artsen Zonder Grenzen in Haïti omwille van de aardbeving sterk gestegen is, heeft het lang geduurd om met alle Haïtiaanse medewerkers contact te kunnen opnemen. Velen van hen zijn ook nu aan het werk voor Artsen Zonder Grenzen, ondanks de drama's die zich in hun families en wijken hebben afgespeeld.
Helaas moet Artsen Zonder Grenzen ook met grote spijt melden dat vier van onze collega's de ramp niet overleefd hebben. Ook vier anderen die tot voor kort met ons samenwerkten, kwamen om. Van nog zes andere medewerkers probeert Artsen Zonder Grenzen nog steeds uit te zoeken wat er met hen gebeurd is.