Sociale media

  • NL
Open the menu

Haïti: minder nieuwe patiënten met cholera, waakzaamheid blijft geboden


Sinds het begin van de cholera-epidemie in Haïti heeft Artsen Zonder Grenzen meer dan 110.000 patiënten behandeld. Dat is ongeveer 60% van alle patiënten in het land. Sinds begin februari daalt het aantal nieuwe patiënten met cholera gestaag, behalve in het zuiden van het land waar er nog steeds meer en meer mensen besmet raken.

Artsen zonder Grenzen is van plan haar activiteiten in verband met de cholera in de komende weken omlaag te schroeven en een aantal daarvan aan andere organisaties over te dragen.

Aantal choleragevallen daalt

Sinds de week van 31 januari daalt in 6 van de 8 departementen van Haïti het aantal nieuwe cholerapatiënten gestaag. Er komen nu per week 3.118 zieken binnen, vergeleken met 12.000 aan het begin van de epidemie in oktober. Artsen zonder Grenzen zal daarom haar hulpactiviteiten aanpassen aan de veranderde situatie.
Het aantal cholerabehandelcentra, en ook hun grootte, zal omlaaggeschroefd worden. Voor de exacte uitvoer hiervan kijken we naar de ontwikkeling van de epidemie (het patroon in patiëntenaantallen) en de aanwezigheid van behandelvoorzieningen in de nabije omgeving.

Overdragen en blijven volgen

Artsen zonder Grenzen zal zorgen dat de behandelcentra of –units die worden overgedragen voorzien zijn van medicijnen en ander medisch materiaal. "We bereiden het goed voor. Het is belangrijk dat de mensen daar evenveel patiënten kunnen verzorgen. En onze epidemioloog zal de ontwikkelingen nauwlettend blijven volgen," aldus Dominique Bernard, noodhulpcoördinator voor Artsen zonder Grenzen in Port-de-Paix, een stad in het noorden van Haïti.
"We houden contact met de medewerkers van die voorzieningen en vragen hen contact met ons op te nemen als er opnieuw een grote toename is aan cholerapatiënten."

Verklaringen voor afname cholera

Een mogelijke verklaring voor de afname in nieuwe choleragevallen is dat er nu een periode van droogte is in Haïti, wat een minder gunstige situatie vormt voor de cholerabacterie om zich verder te verspreiden. Daarnaast lijkt het erop dat de strikte maatregelen: het isoleren van besmettelijke patiënten, water met chloor behandelen op verschillende locaties en de grootschalige voorlichting aan het publiek door Artsen zonder Grenzen en andere organisaties en overheid zijn vruchten afwerpt.
Caroline Seguin, ook noodhulpcoördinator: 'In het begin van de epidemie wisten de mensen niets over cholera en hadden ze er vooral vrees voor. Maar nu is dat anders, en zijn ze overtuigd van het belang van het chlorineren van water.'

Waakzaam blijven

Desalniettemin blijft waakzaamheid geboden. Want cholera kan nu vaker de kop opduiken in Haïti nu het een inheemse ziekte is geworden. En het regenseizoen vangt binnenkort weer aan, wat betekent dat het risico op verspreiding toeneemt.
Caroline Seguin: 'Bij een epidemie kan het aantal patiënten fluctueren. Daarom zullen we de komende maanden de ontwikkelingen goed blijven volgen en zullen we klaarstaan mochten de aantallen weer oplopen.'