Sociale media

  • NL
Open the menu

Haïti: Medische activiteiten worden uitgebreid


De behoefte aan chirurgie houdt nog steeds aan en die aan postoperatieve zorgen neemt verder toe. In het ziekenhuis van Choscal in de sloppenwijk Cité Soleil wordt nog steeds 24 uur op 24 geopereerd, zo’n 20 tot 25 mensen per dag. In de stad Léogâne, waar Artsen Zonder Grenzen recent begon met chirurgie, werden al dertig patiënten geopereerd; veertig staan nog op de wachtlijst. In Martissant wachten twintig mensen met open breuken op een operatie.

Omdat er zoveel mensen geopereerd worden, en omdat ze allemaal een zekere vorm van nazorg nodig hebben, is de behoefte aan bedden en verplegend personeel groot. Artsen Zonder Grenzen heeft net een nieuw gebouw gevonden, een voormalige kleuterschool in het centrum van Port-au-Prince, om deze patiënten onder te brengen.
Een ander gebouw wordt gebruikt voor postoperatieve zorgen. Het ziekenhuis van Carrefour is verplaatst van het oude en beschadigde gebouw naar een school. En het opblaasbaar ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen is nu volledig operationeel.
De teams zijn er begonnen met chirurgie en er is plaats voor 180 patiënten. Door de gruwelijke herinneringen aan wat in echte gebouwen gebeurde bij de aardbeving, zijn veel patiënten bang om in een gewoon ziekenhuis te verblijven. De zachte, flexibele muren van het opblaasbare ziekenhuis maken een groot verschil.
“Patiënten zijn minder angstig hier,” zegt Veronica Chesa, verpleegster in nieuwe ziekenhuis dat Saint-Louis genoemd wordt. “Ze kunnen makkelijker slapen en ik merkte een daling op in de vraag naar kalmeermiddelen.”
De psychologische impact van de aardbeving vormt een grote uitdaging voor de slachtoffers. Artsen Zonder Grenzen heeft daarom haar gespecialiseerd personeel versterkt. Op dit moment zijn er achttien psychiaters en psychologen die patiënten en medisch personeel bijstaan.
“De eerste stap is informatie geven, om uit te leggen dat mensen niet gek zijn als ze heel gespannen zijn,” zijn German Casas, psychiater voor Artsen Zonder Grenzen. De fundamentele boodschap is: “Het is normaal is om angstig te zijn. Het is zinvol schrik te hebben, dat beschermt je immers.”
Buiten de hoofstad, in Grand Goave, geraakt de verdeling van hulpgoederen zoals zeep, emmers en water op gang. Meer dan 1.300 gezinnen werden de voorbije twee dagen geholpen en in Jacmel moet vanavond hetzelfde aantal gezinnen bereikt zijn. Ook in Léogâne zullen 1.200 kits verdeeld worden.
In Port-au-Prince voert het team van nierspecialisten nog steeds dialyses uit. Intussen zijn er zo’n vijftig van dialyses gebeurd. Stefaan Maddens, nierspecialist voor Artsen Zonder Grenzen: “het belangrijkste is dat alle artsen en chirurgen in Port-au-Prince, en niet alleen die van Artsen Zonder Grenzen natuurlijk, weten dat het mogelijk is om patiënten te helpen met een nierdialyse. We hebben zeven machines, dus we kunnen heel wat patiënten helpen. Voor de meesten van hen maakt de behandeling het verschil tussen leven en dood.”