Sociale media

  • NL
Open the menu

Haïti: Focus hulpverlening verschuift naar behandeling infecties en complicaties


De medische noodhulp van de Artsen Zonder Grenzen in Haïti verschuift van hulp in de eerste noodfase aan gewonden naar medische zorg om infecties of bijkomende complicaties te behandelen. Deze zijn ontstaan doordat verwondingen zeer basaal of provisorisch zijn verzorgd in de eerste dagen na de aardbeving. Het aantal patiënten dat zorg nodig heeft neemt echter niet af. Ook de capaciteit voor postoperatieve zorg en medische zorg voor chronisch zieken, zwangerschapszorg en basisgezondheidszorg vormen een probleem.

Tegelijkertijd blijven de teams van Artsen Zonder Grenzen grote aantallen operaties uitvoeren. In het Chancerelle ziekenhuis in het centrum van Port-au-Prince is een tweede operatiezaal hersteld en operabel gemaakt.
In het Choscal ziekenhuis, in de sloppenwijk Cité Soleil, wordt de operatiezaal vooral gebruikt voor spoedeisende verloskundige operaties en patiënten met schot- of machetewonden. In de stad Les Cayes is Artsen zonder Grenzen gestart met het ondersteunen van het plaatselijke ziekenhuis. Hier heeft het team al 150 zwaargewonden geopereerd die eerder vanuit de hoofdstad hiernaartoe zijn gekomen.
Het opblaasbare veldhospitaal van Artsen zonder Grenzen is inmiddels opgezet. De serie tenten huisvest twee operatiezalen en zes verpleegafdelingen. De eerste operaties zullen morgen worden uitgevoerd. Nog eens 80 patiënten zijn vanuit het Trinitié ziekenhuis naar dit hospitaal overgebracht.
In totaal zijn er nu 180 patiënten in dit veldhospitaal, eerder waren er al 100 vanuit het Pacot ziekenhuis overgebracht. In een ander veldhospitaal, naast het Carrefour ziekenhuis, hebbenmedewerkers 40 patiënten geopereerd, 60 opgenomen voor behandeling en 350 consultaties gedaan.
De psychologische gevolgen van de ramp worden steeds duidelijker. Artsen Zonder Grenzen heeft ruime ervaring met psychologische hulpverlening in rampgebieden. De organisatie heeft experts die werken met patiënten in de ziekenhuizen en met medewerkers die op het moment van de aardbeving in het land waren en getraumatiseerd werden door de afschuwelijke gebeurtenissen.
Ook de nood aan basishulpgoederen om de families te helpen omgaan met de vernieling van hun huizen en eigendommen stijgt. In Jacmel begint Artsen Zonder Grenzen met de verdeling van kits, die dekens, emmers, zeep en kookgerei bevatten. Het team plant deze verdeling ook op andere plaatsen. De komende weken zouden zo'n 20.000 van deze kits in Haïti moeten aankomen.