Sociale media

  • NL
Open the menu

Haïti: De verspreiding van de cholera-epidemie tegengaan


Cholera woedt nog steeds in het centrum en het noorden van Haïti. Het belangrijkste doel van de teams van Artsen Zonder Grenzen is de verzorging van de patiënten, die erg verspreid over dit gebied wonen. Nu de orkaan Tomas Haïti voorbij is, kunnen de teams hun hulpverlening uitbreiden.

Tot nu toe heeft Artsen Zonder Grenzen meer dan 6.400 patiënten met acute diarree behandeld, waaronder een groot aantal dat aan ernstige uitdroging leed. Dat zijn typische symptomen van cholera.

Landelijke gebieden

Artsen Zonder Grenzen ondersteunt twee ziekenhuizen van de overheid in de regio Artibonite, waar de epidemie begon. De ziekenhuizen worden voorzien van het nodige materiaal, zoals rehydratatievloeistoffen en infusen. Maar ook buiten de dichtbevolkte gebieden zoals Artibonite is er hulp nodig.
“Het is cruciaal dat klein, verspreid levende gemeenschappen die buiten de dichtbevolkte centra leven ook toegang tot behandeling krijgen,” zegt Kate Alberti, epidemiologe voor Artsen Zonder Grenzen in Haïti.
“We zijn erg bezorgd over de verspreiding van de epidemie in landelijke gebieden. Daar is het transport naar ziekenhuizen veel moeilijker. Er moeten daarom meer behandelingscentra worden opgezet, en de bestaande moeten worden ondersteund, om een vlotte toegang tot de behandeling te verzekeren.”
Gezondheidscentra in meer afgelegen gebieden in het noorden en het centrum van het land, zoals Gros Morne of Port de Paix, voorziet Artsen Zonder Grenzen van infusen, vloeistoffen voor de infusen, orale rehydratiezouten en hygiënisch materiaal. Ook in Gonaïves en Bassin Bleu zal Artsen Zonder Grenzen behandelingscentra opzetten.

De hoofdstad Port-au-Prince

In Port-au-Prince beheert Artsen Zonder Grenzen vier medische voorzieningen. De teams daar zijn volledig voorbereid op een mogelijke uitbraak in de stad. Meer dan 300 bedden staan klaar voor patiënten die mogelijk cholera zouden oplopen. Als het zover komt, zal het aantal bedden naar 850 worden opgetrokken. De voorbije dagen behandelden teams al een aantal mensen met ernstige diarree.
Daarnaast ondersteunt Artsen Zonder Grenzen er ook twee ziekenhuizen van de overheid. Er waren al meer dan 3.000 medewerkers van Artsen Zonder Grenzen aan de slag in Haïti. Voor de cholera-epidemie zijn daar nog eens 75 internationale en 400 Haïtiaanse medewerkers bijgekomen.