Sociale media

  • NL
Open the menu

Haïti: Behandeling van cholerapatiënten gaat verder


De medische teams van Artsen Zonder Grenzen behandelen nog steeds cholerapatiënten in Haïti. Op 31 oktober had Artsen Zonder Grenzen reeds om en bij de 3.600 mensen behandeld die zich bij medische centra aanmeldden met acute of ernstige gevallen van diarree, een symptoom dat op een mogelijke besmetting met cholera wijst.

De teams van Artsen Zonder Grenzen ondersteunen momenteel twee Haïtiaanse ziekenhuizen van het ministerie van Volksgezondheid in het departement Artibonite, waar de cholera-uitbraak ontstond. In het St. Nicholas Hospital in St. Marc worden dagelijks gemiddeld 170 mensen opgenomen.  Verder naar het zuiden, in Petite Riviere, worden elke dag ongeveer 150 mensen in het ziekenhuis opgenomen. 
In de vijf faciliteiten van Artsen Zonder Grenzen in de hoofdstad Port-au-Prince staan teams klaar om mensen met cholerasymptomen te behandelen. In de cholerabehandelingscentra (Cholera Treatment Center, CTC) werden bovendien 300 bedden vrij gehouden voor behandeling.  Ingeval de uitbraak zich verspreidt, zullen er binnenkort tot 800 bedden beschikbaar zijn.
De voorbije dagen behandelden de faciliteiten van Artsen Zonder Grenzen in de stad een paar tientallen personen voor ernstige diarree. Ook in Leogane, waar Artsen Zonder Grenzen al een ziekenhuis leidt, werd een cholerabehandelingscentrum met 20 bedden opgezet. 
“Voor een efficiënte behandeling van cholera is het van cruciaal belang om behandelingscentra op te richten waar patiënten geïsoleerd kunnen worden,” aldus Jean Pletinckx, noodhulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Haïti. 
“Cholera kan heel goed worden behandeld en is te voorkomen, en dan zeker wanneer symptomatische patiënten in een gecontroleerde omgeving worden behandeld, zoals in een CTC.  De aanwezigheid van CTC’s in door cholera getroffen gebieden kan de druk op lokale ziekenhuizen en gezondheidsstructuren verminderen, waardoor het risico op besmetting bij reeds opgenomen patiënten en de rest van de bevolking afneemt."
Artsen Zonder Grenzen breidt haar activiteiten uit naar het noorden van het land. In Gonaives bereidt de organisatie bijvoorbeeld een cholerabehandelingscentrum met 30 bedden voor. Elders in het noorden wordt geëvalueerd of in Port de Paix, Pont Sonde, Dessaline, Villard, La Chapelle en Lester interventies nodig zijn. Ook ten zuiden en ten oosten van St. Marc, in Archaie, Cabaret en Verrettes, worden evaluaties uitgevoerd. 
In Montrouis heeft Artsen Zonder Grenzen behandelingsmateriaal geleverd aan het gezondheidscentrum daar, waaronder cholerabedden.  Bijkomende verkenningen zijn nog gepland voor Gros Morne, Bassin Bleu en Saint Michel de L’attalaye.
In alle gebieden waar Artsen Zonder Grenzen aan het werk is, doen teams aan gemeenschapswerk om inwoners te adviseren over hoe ze cholera kunnen voorkomen en hoe de ziekte gemakkelijk kan worden behandeld en genezen.
“Cholera en cholerasymptomen kunnen snel opduiken en levensbedreigend worden, maar sterfgevallen kunnen gemakkelijk worden voorkomen door snelle toegang tot goed uitgeruste en bemande centra te voorzien nabij de getroffen gebieden," aldus Dr. David Olson, medisch adviseur en choleraspecialist voor Artsen Zonder Grenzen in Haïti.
Artsen Zonder Grenzen stelt momenteel 60 internationale en meer dan 500 nationale personeelsleden tewerk voor de cholera-interventies.  Daar komt waarschijnlijk nog personeel bij.  Er zijn twee vrachtvliegtuigen aangekomen met aan boord 150 ton medisch materiaal voor de behandeling van cholera, het laatste landde op 30 oktober.  
Artsen Zonder Grenzen heeft uitgebreide ervaring met cholera-uitbraken op verschillende plaatsen overal ter wereld, en behandelde van 2006 tot 2009 ongeveer 329.000 mensen.  Het voorbije jaar heeft Artsen Zonder Grenzen cholera-interventies gedaan in Kameroen, Tsjaad, Niger, Nigeria, Papoea-Nieuw-Guinea en Zambia.