Sociale media

  • NL
Open the menu

Haïti: AZG voert 130 operaties per dag uit


Artsen Zonder Grenzen blijft lange rijen patiënten behandelen en opereren, zelfs toen Port-au-Prince vanochtend opnieuw door een naschok werd getroffen. In het Choscal ziekenhuis, waar 4 chirurgische teams twee operatiekwartieren de klok rond bemannen, waren de patiënten zodanig in paniek door de nieuwe schokken dat ze opnieuw naar buiten gebracht moesten worden en daar in tenten werden geplaatst.

In het Carrefour ziekenhuis is Artsen Zonder Grenzen psychologische bijstand beginnen bieden aan patiënten die een amputatie ondergingen, en aan hun families. Een ander team begon met kinesitherapeutische zorg aan patiënten met brandwonden. Patiënten met het crush-syndroom krijgen een dialysebehandeling in het Algemeen Ziekenhuis.
Elk functioneel operatiekwartier wordt dag en nacht gebruikt, en logistieke medewerkers zetten alles op alles om nieuwe structuren te openen en beschadigde structuren te rehabiliteren. De laatste dagen voerden de teams zo?n 130 operaties per dag uit.
Dat aantal zal nog verhogen want er zijn meer chirurgische teams ingezet. Er zijn nu 10 operatiekwartieren, 7 in Port-au-Prince (Choscal, Trinité, Carrefour en Chancerelle ziekenhuis) en 3 in steden ten westen van de hoofdstad (Leogane en Jacmel). Bovendien worden kleine chirurgische ingrepen, zoals het verwijderen van dood weefsel uit wonden, ook uitgevoerd in Trinité en het Pacot ziekenhuis.
De capaciteit zal nog verhogen in de nabije toekomst, zowel in Port-au-Prince als in het westen van het eiland (Leogane en Grand-Goave). Het opblaasbaar ziekenhuis met twee operatiekwartieren en 100 bedden wordt momenteel in de hoofdstad opgesteld en zou tegen vrijdagochtend operationeel moeten zijn.