Sociale media

  • NL
Open the menu

Haïti: AZG vangt gewonden op na zware aardbeving


De eerste berichten van teams van Artsen Zonder Grenzen die al aan de slag waren in Haïti voor de aardbeving, lopen binnen. Zij verzorgen honderden gewonden en hebben hulpposten in tenten opgezet om de beschadigde medische infrastructuur te vervangen.

Het gezondheidscentrum in Martissant, in een arm gedeelte van de hoofdstad Port-au-Prince, moest geëvacueerd worden omdat het beschadigd en onstabiel was. De patiënten bevinden zich nu in tenten. Het medisch personeel vangt de toestroom van gewonden uit de stad op.
Er zijn nu al tussen de 300 en 350 mensen behandeld, vooral voor trauma’s en breuken. Een vijftigtal mensen heeft brandwonden, meestal veroorzaakt door exploderende gastanks in instortende gebouwen.

"Chaotische toestand"

In het Pacot Rehabilitatiecentrum zijn 300 tot 400 mensen verzorgd. In een administratief kantoor van Artsen Zonder Grenzen zijn nog eens 200 gewonden opgevangen in tenten. Nog meer mensen krijgen hulp in het centrum voor verloskundige spoedzorg Maternité Solidarité, dat ernstig beschadigd werd.
Stefano Zannini van Artsen Zonder Grenzen onderzocht de noden in de stad en de toestand van de medische faciliteiten. “De situatie is chaotisch. Ik bezocht vijf medische centra, waaronder een groot ziekenhuis. De meeste functioneerden niet. De gebouwen zijn beschadigd en ik zag een groot aantal lijken.”

Honderdduizenden daklozen

“Sommige delen van de stad hadden geen elektriciteit. Mensen verzamelen zich buiten. Ze steken vuren aan en proberen mekaar te helpen en te troosten. Toen ze zagen dat ik voor Artsen Zonder Grenzen werkte, vroegen ze om hulp voor de gewonden. Er heerst een sterke solidariteit onder de mensen op straat.”
Een andere coördinator van Artsen Zonder Grenzen, Hans Van Dillen, bevestigt dat Port-au-Prince niet in staat is om deze ramp op te vangen. “Honderdduizenden mensen slapen op straat omdat ze dakloos zijn. We zien mensen met open breuken, en hoofdwonden. En het probleem is dat we hen op dit moment niet kunnen doorverwijzen om de nodige chirurgische hulp te krijgen.”

Transport en communicatie moeilijk

De medische infrastructuur in Port-au-Prince is zo zwaar beschadigd dat de gezondheidszorg met ernstige problemen kampt, net op een moment dat de nood zo hoog is.
Artsen Zonder Grenzen stuurt daarom meer medewerkers naar het land. Zo’n 70 extra mensen zullen de komende dagen aankomen. In het team zitten ook nierspecialisten om patiënten met het zogenaamde ‘crush syndrome’ te behandelen. Er wordt ook een ziekenhuis opgestuurd, met 100 bedden, twee operatiezalen in een opblaasbare structuur en zeven hospitalisatietenten.
Het transport blijft echter moeilijk, en het is nog niet duidelijk of het materiaal en het medisch personeel via buurland de Dominicaanse Republiek zullen moeten reizen. Ook maakt Artsen Zonder Grenzen zich zorgen over de veiligheid van haar personeel. In Haïti werken 800 mensen voor Artsen Zonder Grenzen. Door de slechte communicatielijnen en algemene chaos is er nog niet met ieder van hen contact geweest.

AZG heeft uw steun nodig voor Haïti