Sociale media

  • NL
Open the menu

Haïti: AZG stelt grote nood aan chirurgie vast in haar overstelpte hulpposten


De medische teams van Artsen Zonder Grenzen hebben sinds de aardbeving in Haïti grote aantallen gewonden behandeld. De teams hebben op de terreinen van hun beschadigde ziekenhuizen in tenten vier tijdelijke medische centra ingericht. Meer dan 1.000 patiënten met botbreuken, hoofdwonden en andere ernstige verwondingen zijn daar al verzorgd.

Grote zorg van de teams is de overweldigende behoefte aan wondverzorging en chirurgische hulp. Om een deel van die nood te lenigen gaat één team ook aan het werk in de operatiekamer van het belangrijkste overheidsziekenhuis in het district Cité Soleil. Artsen Zonder Grenzen was al eerder actief in dat ziekenhuis.
Een veldhospitaal van Artsen Zonder Grenzen komt naar verwachting in de komende 24 uur aan. Het hospitaal heeft twee operatiekamers. Met het ziekenhuis komen ook extra chirurgen en anesthesisten mee.

Verwondingen

De teams in Port-au-Prince proberen intacte medische voorzieningen te vinden waar operatiekamers kunnen worden ingericht. Er is gebrek aan voedsel, drinkwater en materialen voor onderdak, maar de medische voorraden zijn nog niet uitgeput en aanvullende voorraden zijn onderweg.
"Die basisvoorzieningen zijn altijd al een probleem in Port-au-Prince, maar de situatie is nu veel erger," zegt noodhulpcoördinator Vincent Hoedt. "En natuurlijk maken we ons extra zorgen om de mensen die al verzwakt zijn door verwondingen. Er is ook gebrek aan zaken als benzine, waardoor het gebruik van allerlei vitale apparatuur in gevaar komt."

Hulpvluchten

Artsen Zonder Grenzen werkt er dan ook hard aan meer medische voorraden en medewerkers het land in te krijgen. Zeven hulpvluchten zijn onderweg, maar slechts één daarvan heeft tot nu toe in Port-au-Prince kunnen landen. Vanuit het logistieke centrum van Artsen zonder Grenzen in Panama heeft dat vliegtuig 25 ton hulpmateriaal aangevoerd.
Daaronder zijn drie kits voor medische noodhulp, dekens, plastic zeil voor onderdak, kooksets en pakketten voor persoonlijke hygiëne en jerrycans. Meer dan 80 medewerkers staan klaar om de hulpverlening in Haïti te versterken.

Vermist

We maken ons nog steeds zorgen over onze medewerkers in Port-au-Prince. De teams hebben nog niet alle Haïtiaanse medewerkers kunnen traceren, vanwege de chaos en de uitval van telefoonverbindingen. Ook zijn er nog patiënten vermist die op het moment van de aardbeving in de ziekenhuizen van Artsen Zonder Grenzen lagen.
Tijdens de aardbeving waren er 30 internationale en 800 Haïtiaanse medewerkers aan het werk voor Artsen Zonder Grenzen.

AZG heeft uw steun nodig voor Haïti