Sociale media

  • NL
Open the menu

Haïti: AZG maakt balans op drie maanden na de aardbeving


Drie maanden na de zware aardbeving in Haïti bestaat er nog steeds een grote behoefte aan medische en andere hulp. AZG heeft al meer dan 92.000 patiënten verzorgd.

Er zijn ook 3 mobiele hulpposten, en AZG voorziet psychologische steun en kinesitherapie, evenals basisgezondheidszorg en verloskundige zorg, wat ook al vóór de aardbeving gebeurde. Daarnaast voorziet AZG ook in de verdeling van hulpgoederen zoals tenten en hygiënekits, en verbetert de organisatie de water- en sanitaire voorzieningen. Wereldwijd ontving Artsen Zonder Grenzen € 87 miljoen financiële steun voor Haïti.
De zware aardbeving van 12 januari maakte in Haïti honderdduizenden dodelijke slachtoffers. Er vielen nog eens honderdduizenden gewonden en meer dan een miljoen werden dakloos. Op dat moment werkten er al teams van Artsen Zonder Grenzen in Haïti, die meteen konden ingrijpen. Het belangrijkste werk bestond toen uit noodoperaties om levens van zwaargewonde slachtoffers te redden. Er werden bijna 5.000 operaties uitgevoerd.
Drie maanden later ontwikkelt Artsen Zonder Grenzen volop nieuwe strategieën om zowel de onmiddellijke noden als die op lange termijn te lenigen. Als medische organisatie is Artsen Zonder Grenzen gericht op de situatie van de gezondheidszorg. Maar daar horen op dit moment ook de bijzonder zware levensomstandigheden bij, die een zware impact hebben op de gezondheid.
Grote groepen mensen leven nu in geïmproviseerde kampen. In de kampen zijn water- en voedselvoorziening, medische verzorging en hygiëne in het beste geval gebrekkig, in het slechtste geval helemaal afwezig. Artsen Zonder Grenzen voorziet daarom niet alleen in medische hulp, maar ook in de verdeling van hulpgoederen zoals tenten en hygiënekits. Bovendien werkt Artsen Zonder Grenzen ook aan de situatie van water en sanitair.
Daarnaast gaat ook het medische werk verder. Artsen Zonder Grenzen heeft nu al meer dan 92.000 patiënten verzorgd en werkt in negentien ziekenhuizen. Daarnaast zijn er nog drie mobiele hulpposten. Ook psychologische ondersteuningen en kinesitherapie worden voorzien. En natuurlijk worden ook basisgezondheidszorg en verloskundige zorg, die Artsen Zonder Grenzen al verleende vóór de aardbeving, verder gezet.
De uitzonderlijke steun van onze schenkers is van groot belang geweest voor het werk van Artsen Zonder Grenzen in Haïti. Wereldwijd kreeg Artsen Zonder Grenzen 87 miljoen € naar aanleiding van aardbeving. Op 1 april was daarvan al 40 miljoen € uitgegeven of toegewezen. Tegen het einde van het jaar voorziet Artsen Zonder Grenzen 70 miljoen € te zullen hebben uitgegeven aan de noodsituatie in Haïti. Ook in 2011 zal Artsen Zonder Grenzen actief blijven op Haïti om er medische hulp te bieden.