Sociale media

  • NL
Open the menu

Haïti: AZG focust op uitbreiding chirurgische capaciteit


In Port-au-Prince zijn chirurgen van Artsen Zonder Grenzen in twee operatiezalen bezig met de behandeling van in totaal 300 zwaargewonde patiënten. De patiënten zijn overgebracht naar het Choscal ziekenhuis in de wijk Cité Soleil. Tegelijkertijd gaat de behandeling van de honderden mensen in andere klinieken die direct eerste zorgen en wondzorg nodig hebben door.

Artsen Zonder Grenzen richt zich nu vooral op het uitbreiden van de chirurgische capaciteit. De chirurgische teams die eerder op een aantal plekken in de stad werkten, hebben hun activiteiten gebundeld in het Choscal ziekenhuis.
De chirurgen houden een race tegen de klok, want ontstoken wonden moeten snel worden behandeld. Meer chirurgische specialisten zijn onderweg, met opblaasbare operatiezalen. De transportproblemen rond het rampgebied blijven groot, waardoor mensen en materialen vertraagd zijn.

Eerste zorgen

Voor wat ooit het Trinité ziekenhuis was gaat een ander team in grote tenten door met het bieden van medische zorg. Alleen al daar hebben meer dan duizend patiënten eerste zorgen gekregen.
"Triage, stabilisatie van de gewonden en doorverwijzing naar chirurgische zorg zijn de belangrijkste medische prioriteiten", zegt noodhulpdeskundige arts Mego Terzian. "De aanblik van de lijken in de straat is een grote bron van stress voor de overlevenden. Maar omdat het niet gaat om sterfgevallen door een infectieziekte, is er geen risico dat ze een epidemie veroorzaken."

Voedsel en transport

Ondertussen zijn er grote problemen met de eerste levensbehoeften en het transport. De voedselvoorraden raken op en ook drinkwater is een grote zorg. Artsen zonder Grenzen voert het per tankwagen naar het Choscal ziekenhuis aan voor de patiënten en de mensen in de omliggende wijk.
Artsen Zonder Grenzen is erin geslaagd twee vrachtvliegtuigen te laten landen op het vliegveld van Port-au-Prince. Andere vluchten zijn omgeleid naar de hoofdstad Santo Domingo van de Dominicaanse Republiek, ook vanwege het gebrek aan vliegtuigbrandstof in Haïti. De hulpverleners en materialen moeten dan via de weg naar Haïti. 25 nieuwe medewerkers zullen zich aan het einde van de dag bij de teams in Port-au-Prince voegen.

Verwoesting buiten stad

In Port-au-Prince zijn de noden overweldigend, maar de teams van Artsen Zonder Grenzen krijgen ook berichten over zware verwoestingen en doden in kleinere steden vlakbij de hoofdstad. De teams zullen zo snel mogelijk naar die gebieden gaan om te kijken wat Artsen Zonder Grenzen kan bijdragen.
Mobiele klinieken zijn in voorbereiding. De teams bekijken ook of er weer verloskundige zorg opgezet kan worden. Die activiteit is altijd een prioriteit geweest voor Artsen Zonder Grenzen in Port-au-Prince en moet worden voortgezet. Ook de psycho-sociale zorg aan getraumatiseerde aardbevingsslachtoffers moet worden voorbereid.