Sociale media

  • NL
Open the menu

Haïti: AZG breidt hulpverlening verder uit


Op de vijfde dag van hun hulpverlening blijven de teams van Artsen Zonder Grenzen zich toespitsen op de grote nood aan levensreddende chirurgie. Ondertussen bekijken andere teams de noden in andere steden van het eiland.

Veel mensen hebben afschuwelijke verwondingen opgelopen bij de aardbeving. De teams breiden hun beperkte operatiezalen zoveel mogelijk uit en werken de klok rond. Ze proberen de capaciteit te vergroten door nieuwe locaties te zoeken en met veldhospitalen te werken.
In het opnieuw actieve ziekenhuis in de wijk Carrefour voerde het team van Artsen Zonder Grenzen op 24 uur negentig operaties uit. Op twee uur was het operatiekwartier operationeel gemaakt. Een ander team werkt in een container en voerde daar twintig operaties uit.
Er is meer capaciteit onderweg, maar de aankomst van het dubbele opblaasbare ziekenhuis liep vertraging op omdat een vrachtvliegtuig geen toestemming kreeg om te landen in Port-au-Prince. Artsen Zonder Grenzen blijft bezorgd dat levensnoodzakelijk materiaal niet of te laat ter plaatse geraakt.
Ondertussen wordt de toestand in de steden rond de hoofdstad duidelijk. Sommige steden liggen nog dichter bij het epicentrum van de aardbeving dan Port-au-Prince. Een team van Artsen Zonder Grenzen zal per helikopter naar de stad Jacmel gaan, aan de zuidkust van het eiland. In Saint-Marc, een gebied dat minder zwaar beschadigd is en waar duizenden mensen naartoe zijn gevlucht, liggen honderden gewonden in de ziekenhuizen.
Ondanks de transportproblemen is Artsen Zonder Grenzen erin geslaagd meer dan honderd extra internationale medewerkers ter plaatse te krijgen. Zij helpen de teams die al ter plaatse waren voor de aardbeving. Er zijn onder meer chirurgen, anesthesisten, nierspecialisten en psychologen bij.
De teams vertellen dat de toestand er voorlopig beslist niet op verbetert voor de soms wanhopige mensen op straat. Het gebrek aan voedsel en zuiver water veroorzaakt nog meer onrust.
Artsen Zonder Grenzen probeert nog steeds een volledig zicht te krijgen op wat met haar Haïtiaanse medewerkers gebeurd is. We weten dat sommigen de aardbeving niet overleefd hebben, maar de communicatie blijft moeizaam verlopen. We hebben nog niet alle collega’s kunnen opsporen.