Haïti: AZG blijft medische hulp uitbreiden, maar bevoorrading is problematisch
De teams van Artsen Zonder Grenzen teams in Port-au-Prince zijn met man en macht aan het werk. De teams zijn dringend op zoek naar meer locaties om noodoperaties uit te voeren en doen alles om nieuwe medische voorraden bij de teams te krijgen.
Inmiddels hebben zij ongeveer 3.000 mensen primaire medische zorg kunnen geven en hebben zij rond de 400 mensen geopereerd. De meest voorkomende verwondingen zijn open botbreuken, hoofdwonden en ontstoken wonden waardoor amputatie noodzakelijk is. Tegelijkertijd verkennen er teams gebieden buiten de hoofdstad om ook daar medische hulp te verlenen.
Levensreddende operaties
Volgens Marie-Christine Férir, een van de noodhulpcoördinatoren van Artsen Zonder Grenzen, is de algemene situatie nog steeds erg moeilijk en moeten vele gewonden in Port-au-Prince te lang op hulp wachten: “De ziekenhuizen die nog overeind staan zitten overvol."
"Wij hebben onze chirurgische capaciteit weten uit te breiden en andere hulporganisaties komen nu aan, maar dat volstaat nog lang niet voor alle patiënten die dringend geopereerd moeten worden. Noodgedwongen moeten wij prioriteit geven aan de zwaarst gewonden en operaties waarbij het gaat omlevens redden.”
Start opzet veldhospitaal
De onderdelen van een opblaasbaar veldhospitaal met twee operatiezalen zullen vandaag bij elkaar komen in Port-au-Prince. Een deel kwam gisteren op de luchthaven van Port-au-Prince aan, een ander deel moet over de weg worden vervoerd vanuit de Dominicaanse Republiek.
Er is een terrein gevonden waar het veldhospitaal zal geplaatst worden en vandaag startten teams van Artsen Zonder Grenzen met het voorbereidend werk om het op te zetten en de nodige voorzieningen te installeren.
Noodhulp buiten de hoofdstad
Speciale verkenningsteams hebben de situatie in gebieden buiten de hoofdstad onderzocht. Zij troffen aanzienlijke schade aan en een groot aantal gewonden. In Jacmel, aan de zuidelijke kust en gelegen in de buurt van het epicentrum van de aardbeving, is zo'n 60 procent van de gebouwen met de grond gelijk gemaakt.
Het ziekenhuis is deels ingestort, maar de operatiezaal is nog bruikbaar. Artsen Zonder Grenzen zal zo snel mogelijk hier aan de slag gaan. Een groot probleem is dat alle transport met de helikopter moet gebeuren, omdat alle wegen onbegaanbaar zijn.
Hulp aan gevluchte inwoners
In Saint-Marc, ook aan de kust, 40 kilometer ten noorden van Port-au-Prince, is de schade minder groot. Hier hebben grote aantallen voormalige inwoners van de hoofdstad hun toevlucht gezocht. Artsen Zonder Grenzen wil ook hier medische hulp bieden met een kliniek of hulppost.
In het ernstig getroffen Leogane, ten westen van de hoofdstad, heeft Artsen Zonder Grenzen een noodkliniek geopend.
Moeizame aanvoer
Het peil van de medische voorraden baart zorgen. De teams zijn bijna door hun voorraden heen en er zijn grote moeilijkheden met het aanvullen ervan. Het aantal vluchten dat op Port-au-Prince mag landen is nog steeds sterk beperkt.
Een vrachtvliegtuig met aan boord voorraden, dat op zondag 17 januari zou landen, werd omgeleid naar de Dominicaanse Republiek. Vervoer over de weg vanuit de Dominicaanse Republiek naar Port-au-Prince gaat zeer moeizaam; de wegen zijn ernstig verstopt.
Haïtiaanse medewerkers
Gelukkig is Artsen Zonder Grenzen erin geslaagd vele extra hulpverleners in Port-au-Prince te krijgen. Meer dan 130 internationale medewerkers zijn inmiddels aangekomen. Zij versterken de bestaande teams die sinds het begin van de ramp non-stop aan het werk zijn om hulp te bieden.
Veel van onze Haïtiaanse medewerkers zijn aan de slag gegaan, ondanks het feit dat velen van hen ook slachtoffer zijn van de ramp en familieleden hebben verloren. We hebben nog steeds geen contact gekregen met al onze Haïtiaanse medewerkers en vrezen dat er doden onder onze medewerkers te betreuren zijn.