Sociale media

  • NL
Open the menu

Haïti: AZG bereidt postoperatieve zorg voor


De teams van Artsen Zonder Grenzen in Haïti zijn nog steeds voornamelijk bezig met het opereren en verzorgen van mensen die gewond raakten bij de aardbeving van negen dagen geleden. Maar er worden ook andere activiteiten opgezet, zoals mobiele hulpposten in de hoofdstad, watervoorziening, en de planning van postoperatieve zorg.

Artsen Zonder Grenzen heeft al meer dan 900 gewonden geopereerd en steeds meer mensen met nierfalen krijgen een levensreddende dialyse. Tegelijkertijd groeit de nood aan gespecialiseerde verzorging, soms op lange termijn, zoals kinesitherapie en psychologische ondersteuning.
Nu ook andere medische organisaties, en ook militaire troepen, aan de slag zijn, neemt de chirurgische capaciteit in Haïti verder toe. Binnenkort zal echter nazorg nodig zijn en daarom begint Artsen Zonder Grenzen met het opzetten van eenheden voor postoperatieve zorgen.

Postoperatieve zorg

“Met gewonden met zware kwetsuren, open botbreuken en verpletterde ledematen, is het belangrijk om zo snel mogelijk zo veel mogelijk te kunnen opereren”, zegt Xavier Lassale, medisch specialist voor Artsen Zonder Grenzen.
“Er zal nog maandenlang nood zijn aan chirurgie, hoewel chirurgische noodhulpteams gewoonlijk maar een paar weken ter plaatse blijven. De meeste gewonden hebben geïnfecteerde wonden en dan zijn meerdere operaties nodig om die wonden proper te maken. Daarna is vaak nog orthopedische en reconstructieve chirurgie nodig. Dat vraagt wekenlange postoperatieve zorg.”

Nieuwe schok dwingt tot evacuatie patiënten

De zoektocht naar nieuwe plaatsen om te werken, wordt intussen bemoeilijkt door de gevolgen van de schok van 6.1 op de schaal van Richter. In het ziekenhuis van Carrefour is het hoofdgebouw niet langer veilig. Het team is hard bezig met het opzetten van nieuwe faciliteiten in een school in de buurt. Er worden ook extra tenten opgezet.
Ondertussen hebben gespecialiseerde ingenieurs de stabiliteit van de ziekenhuis van Choscal en Pacot gecontroleerd na de schok. In het ziekenhuis van Choscal kan het operatiekwartier nog gebruikt worden, ook al blijven de patiënten liever buiten in tenten. Maar in het ziekenhuis van Pacot dreigt instortingsgevaar, dus brengt het team de patiënten naar een andere plaats.

Opblaasbaar ziekenhuis bijna operationeel

Het opblaasbare ziekenhuis met 100 bedden is nu bijna volledig klaar. Medewerkers maken alles klaar om patiënten die geopereerd moet worden over te brengen. Artsen Zonder Grenzen heeft voor de eerste keer na de aardbeving ook mobiele hulpposten gestuurd naar enkele wijken in de stad. De teams zijn beginnen werken in Carrefour Feulle en Delmas 77.
Een ander project zal binnenkort 7.000 mensen van drinkwater voorzien. Buiten de hoofdstad gaan teams van Artsen Zonder Grenzen verder met werk op plaatsen waar geen andere medische hulp geboden wordt. In Léogâne bieden ze chirurgische en algemene medische zorgen. Mobiele hulpposten zijn actief in gebieden zoals Grand Goave en Duforf, waar al minstens twintig mensen belangrijke chirurgische ingrepen nodig bleken te hebben.