Sociale media

  • NL
Open the menu

Guinee: Vaccin tegen cholera voor het eerst ingezet tijdens epidemie in Afrika


Artsen Zonder Grenzen heeft 117.000 mensen gevaccineerd tegen cholera, in de regio Boffa. Het is de eerste keer dat in Afrika een oraal vaccin met doses wordt gebruikt om een cholera-epidemie in te dijken. Het initiatief zou een betere aanpak van cholera wereldwijd op gang kunnen brengen.

© AZG/MSF
© AZG/MSF

Samen met de Guinese overheid concentreerde Artsen Zonder Grenzen zich op het kustgebied naast de hoofdstad Conakry, dat als epicentrum van de epidemie wordt beschouwd. “Er was een uitbraak van cholera en voor alles wilden we de mensen beschermen. Door hen te vaccineren konden we ook de verspreiding van cholera tegengaan”, zegt Dominique Legros, die het innovatieprogramma van Artsen Zonder Grenzen in Genève leidt.



“Artsen Zonder Grenzen is vaak betrokken bij het bestrijden van cholera-epidemieën en het is altijd moeilijk om de ziekte onder controle te krijgen”, zegt Legros, “omdat cholera snel evolueert. Maar met het orale vaccin hebben we een nieuw instrument. Als we meest getroffen plaatsen onder controle kunnen krijgen, kunnen we de verspreiding inperken.”



Tot zes maanden na de vaccinatiecampagne zullen Artsen Zonder Grenzen en haar partner Epicentre met verhoogde aandacht naar de evolutie van situatie en de efficiëntie van het vaccin kijken. De waargenomen resultaten zullen gebruikt worden om een betere globale strategie uit te werken voor toekomstige epidemie. Daarmee moeten teams van Artsen Zonder Grenzen nog sneller mensen kunnen vaccineren en meer mensen beschermen;



Orale vaccinatie is een nieuwe en veelbelovende methode in de strijd tegen cholera, maar volstaat op zich niet. Voorlichting over preventie, betere hygiëne en behandeling blijven belangrijk. De voorziening van zuiver water en sanitair zijn essentieel.



“Alle ziektes die zich via water verspreiden kunnen onder controle gebracht worden door investeringen in watervoorziening en riolering”, zegt Legros. “Het orale vaccin tegen cholera is geen wondermiddel voor alle diarreeziekten in Afrika.”



Maar het werk van Artsen Zonder Grenzen in Guinee toont wel aan dat een vaccinatie tijdens een epidemie mogelijk is. De teams hebben slechts een korte opleiding nodig, het vaccin is eenvoudig toe te dienen, het heeft nauwelijks neveneffecten en wordt aanvaard door de bevolking.



Het vaccin is goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie en wordt toegediend in twee doses. Gedurende minstens twee jaar is het voor meer dan zestig procent effectief. Artsen Zonder Grenzen heeft het vaccin al wel preventief gebruikt in landen waar cholera veel voorkomt, maar dit is de eerste keer dat het vaccin werd ingezet in Afrika tijdens een echte uitbraak.