Guinee: AZG helpt meer dan 400 slachtoffers van geweld
De teams van AZG in Guinee zijn geschokt door het geweld van maandag 28 oktober. AZG hielp met de behandeling van meer dan 400 gewonden, van wie een derde ernstige kwetsuren had.
Maandag werden in de hoofdstad Conakry demonstranten aangevallen en neergeschoten door veiligheidstroepen. Aan de vooravond van de demonstraties waren er aanwijzingen dat het massale protest tot geweld zou kunnen leiden. Teams van Artsen Zonder Grenzen hadden zich daarom klaargemaakt in het ziekenhuis Donka en het gezondheidscentrum Matam, met medisch personeel en materiaal.
“De patiënten zochten hulp voor schotwonden, snijwonden, slagen en verkrachting. We waren geschokt door deze mate van geweld,” zegt Christine Jamet, coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Conakry.
Woensdag waren veel winkels nog gesloten en de straten waren leeg. Veel mensen durfden niet buiten komen. De spanning in de hoofdstad is nog steeds te snijden.
Artsen Zonder Grenzen zal nu in de eerste plaats haar teams ter plaatse versterken om klaar te staan als er opnieuw geweld uitbreekt. Vandaag en morgen vliegen een chirurg, twee anesthesisten en een psycholoog die gespecialiseerd is in hulp aan slachtoffers van geweld naar Conakry.
François Verhoustraeten van Artsen Zonder Grenzen: “We hopen dat de situatie de komende dagen zal afkoelen. Op dit moment behandelen we geen nieuwe patiënten, er komt ook niemand meer hulp vragen. Maar we zijn voorbereid om de bevolking te helpen als er zich nieuwe incidenten zouden voordoen.”
Artsen Zonder Grenzen heeft verschillende projecten in Guinee, waaronder de behandeling van hiv/aidspatiënten en kinderen in het gezondheidscentrum Matam. Maandag moest Artsen Zonder Grenzen haar activiteiten opschorten om de slachtoffers van het geweld te kunnen opvangen; dinsdag werden die activiteiten hervat. Het onderzoek naar de uitbraak van mazelen in Beyla, in het zuid-oosten van Guinee, zoals plaatsvinden zoals gepland.