Sociale media

  • NL
Open the menu

Grote noden na verwoesting door orkanen


Veertien dagen nadat de tropische storm Gustav aan land kwam, een week later gevolgd door de tropische storm Hanna en de orkaan Ike, blijven veel gebieden in het verwoeste Haïti nog steeds onbereikbaar.

Sinds hun aankomst op 4 september in de noordelijke Haïtiaanse stad Gonaïves, een van de zwaarst getroffen gebieden van het land, hebben de AZG-teams 641 medische consultaties en 25 chirurgische ingrepen verricht. De helft van de mensen die AZG heeft gezien, hebben minstens kleine verwondingen. De andere patiënten lijden aan diarree (en uitdroging), luchtweginfecties, ontstekingen en huidproblemen als gevolg van vervuild water. Er komen steeds meer patiënten met deze aandoeningen. De meeste patiënten zijn volwassen, hoewel het aantal kinderen toeneemt.

Nu het water stilaan wegtrekt, beginnen de inwoners terug te keren naar Gonaïves, wat leidt tot een bijkomende druk op de reeds overbelaste gezondheids- en sanitaire faciliteiten. De tijdelijke gezondheidsposten in sommige scholen beschikken over onvoldoende basismateriaal en uitrusting. De AZG-teams hebben medisch materiaal geschonken en zijn van plan om in Gonaïves een veldhospitaal te openen.

Momenteel heeft AZG vijf medische medewerkers (2 artsen en 3 verpleegkundigen) en zes logistieke medewerkers (3 algemene medewerkers en 3 water- en sanitatiespecialisten) ter plaatse in Gonaïves.

Prioriteit: drinkwater

In het gezondheidscentrum Rabouteau in Gonaïves verrichtte AZG gisteren meer dan 150 consultaties. Een derde van de kinderen die werden onderzocht, waren kinderen jonger dan vijf jaar. In het centrum werden ook twee waterreservoirs opgesteld om drinkwater te voorzien, aangezien de stad slechts over een kleine voorraad beschikt.

Beperkte toegang tot andere verwoeste gebieden

Het is erg moeilijk om andere verwoeste gebieden buiten Gonaïves te bereiken. Veel wegen en landingsstroken zijn overstroomd, bruggen zijn vernield en er heerst een algemeen gebrek aan brandstof, waardoor in vele delen van het land de hulpverlening – waaronder het verstrekken van drinkwater, voedsel en medische zorg – beperkt of onmogelijk is. De AZG-teams doen alles om deze gebieden te bereiken en er zorg te kunnen gebieden aan de getroffen bewoners en de gezondheidssituatie te evalueren.

Op maandagavond zette AZG vijf extra voertuigen en een truck op een boot richting Gonaïves. De volgende dagen zal een team van 4 medische en 2 logistieke medewerkers een mobiele kliniek proberen op te starten en de situatie te evalueren in het noordwesten van het land, tussen Gonaïves en Port de Paix (waaronder Terre Neuve, Anse Rouge en Gros Morne), waar naar schatting een miljoen mensen wonen. 13,2 ton extra medisch en logistiek materiaal (medische kits, pompen, tenten, muskietennetten, waterbehandelingskits, waterreservoirs, generatoren, dekens) is onderweg vanuit Europa en vanuit Panama

De bestaande AZG-activiteiten in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince gaan verder. AZG biedt medische en chirurgische zorg in het Trauma Center La Trinité, verloskundige spoedzorg in het Jude Anne Ziekenhuis en dringende medische zorg en basisgezondheidsdiensten via mobiele klinieken in de sloppenwijk Martissant.