Sociale media

  • NL
Open the menu

Griekenland: Overbevolkte cellen leiden tot spanningen in gesloten centrum


Twee maanden geleden begon Artsen Zonder Grenzen opnieuw psychosociale hulp te bieden aan mensen zonder papieren en asielzoekers in het gesloten centrum van Pagani, op het Griekse eiland Lesvos. De situatie blijft enorm zorgwekkend. Slechte levensomstandigheden en voortdurende onzekerheid over de toekomst zijn een dagelijkse realiteit voor de mensen die opgesloten zijn in het centrum.

Daardoor zijn de laatste weken meer en meer protesten uitgebroken tegen de slechte hygiëne omstandigheden. Jammer genoeg zijn de meest kwetsbare groepen (vrouwen, kinderen, en mensen met speciale medische noden) het grootste slachtoffer van die spanningen. Bovendien wordt het bieden van psychosociale bijstand door het AZG-team extreem moeilijk in zulke omstandigheden.
“De spanningen in het centrum zorgen ervoor dat het moeilijk wordt om de mensen te helpen. Ik maak me zorgen, want de mensen die hier zitten opgesloten, kunnen niet meer”, zegt Martha Falk, psychologe die voor Artsen Zonder Grenzen in Pagani werkt. Elke dag probeert Martha, met de hulp van twee vertalers, geestelijke gezondheidszorg te bieden voor mensen in nood. Dat gebeurt door middel van individuele of groepssessies.
Elke dag praat het team met mensen uit door oorlog verscheurde landen, zoals Afghanistan, Irak, Somalië, enz. De meeste hebben traumatische ervaringen ondergaan tijdens hun leven in hun thuisland en tijdens hun reis naar Europa. Sommigen lijden aan posttraumatische stress,  en hebben angst en hevige pijnen. Hun mentale gezondheidstoestand gaat er nog verder op achteruit doordat ze vastgehouden worden op een plek met slechte gezondheidsomstandigheden.
Vaak zijn meer dan 800 mensen opgesloten in het centrum, een aantal weken geleden zelfs 1200. Volgens de lokale autoriteiten heeft het centrum een maximumcapaciteit van 300 plaatsen. Velen van hen zijn niet-begeleide minderjarigen, vrouwen met kinderen jonger dan vijf jaar, zwangere vrouwen en mensen met speciale medische behoeften.
“De vrouwencel is 200m². Gisteren zaten daar ongeveer 140 vrouwen en 70 kinderen in. Vele kinderen waren jonger dan vijf jaar, sommigen waren nog geen jaar. De 2 toiletten en de 2 douches waren stuk, en de vloer stond onder water. De meeste vrouwen en kinderen sliepen op vuile matrassen op de grond. Die nemen de hele oppervlakte van de cel in beslag,” zegt Micky van Gerven, landenverantwoordelijke voor Artsen Zonder Grenzen in Griekenland.
De lokale en nationale autoriteiten moeten onmiddellijk de humanitaire noden van deze bevolking lenigen, met speciale aandacht voor de meest kwetsbare groepen.
Artsen Zonder Grenzen biedt ook psychosociale steun aan mensen zonder papieren in twee andere gesloten centra in het noorden van Griekenland, in Fylakio (Evros) en in Venna (Rodopi).