Sociale media

  • NL
Open the menu

Gezondheidszorg voor migranten van start


Op dinsdag 29 juli sloot Artsen Zonder Grenzen een overeenkomst voor een jaar met de regering van Malta, met als doel samen te werken aan medische bijstand voor migranten die aankomen op het eiland.

Een team van acht medewerkers, waaronder medisch personeel en culturele bemiddelaars, zal over zo’n twee weken starten met de medische activiteiten.
De medische teams van AZG zullen zich richten op drie domeinen: medische bijstand bij het aankomen van schepen aan de kust; medische bijstand in detentiecentra, met een specifieke aandacht voor mentale gezondheid en seksuele gezondheidszorg; en toegang tot gezondheidszorg voor migranten die in zogenaamde ‘open kampen’ leven – tijdelijke nederzettingen waar asielzoekers en vluchtelingen wonen en zich vrij kunnen bewegen, in afwachting van betere huisvesting of hervestigingsprogramma’s.

Malta is een van de belangrijkste aankomstpunten voor boten die van de Noord-Afrikaanse kust komen. Volgens officiële bronnen zijn in Malta sinds januari 1600 migranten aangekomen, dat zijn er al 600 meer dan vorig jaar.

Het is de eerste keer dat AZG op het eiland werkt; de organisatie is reeds actief in gelijkaardige contexten in Italië, Griekenland en Marokko.