Sociale media

  • NL
Open the menu

Gezondheidsproject voor migranten in Sicilië


AZG is zopas van start gegaan met een nieuw project in de Siciliaanse provincie Siracuse. Het is de bedoeling de toegang tot gezondheidszorg voor migranten en vluchtelingen te verbeteren en om de plaatselijke migrantenbevolking te voorzien van degelijke medische bijstand. AZG plant een vergelijkbaar programma in Pozzallo in de provincie Ragusa.

De Siciliaanse kust is de belangrijkste aankomstbasis voor mensen die per boot Italië binnenkomen. Het gaat vooral om vluchtelingen zonder papieren. Ze worden overgebracht naar tijdelijke gesloten centra of opvangcentra. Deze zijn meestal onaangepast, overbevolkt en met slechts weinig gezondheidsvoorzieningen. Sicilië telt bovendien vele buitenlandse landarbeiders die in achterbuurten wonen en voor wie toegang tot gezondheidszorg en medische behandeling geenszins verzekerd is.
"Het project in Siracuse is in eerste instantie gepland voor 18 maanden. We benaderen achterbuurten, leefgemeenschappen van vreemdelingen en lokale ngo's om de toegang tot openbare gezondheidsstructuren te vergemakkelijken en om medische behandelingen te verbeteren", aldus Loris De Filippi, AZG-landverantwoordelijke in Italië. "We hebben ook een mobiele eenheid om de omstandigheden van landwerkers van nabij te kunnen volgen."
Het AZG-team dat vanuit Siracuse werkt, telt een voltijdse dokter, een maatschappelijk assistent voor de mobiele eenheid, een deeltijdse maatschappelijk assistent, een deeltijdse juridische consulent en een culturele bemiddelaar. "Vorige week begon het team met consultaties in het opvangcentrum en met het verschaffen van medische en socio-juridische bijstand aan immigranten. Nu staat Pozzallo op de agenda voor een gelijksoortig programma", besluit Loris De Filippi.
AZG zet ook haar werk voort in het opvangcentrum van Lampedusa op het grootste eiland van de Pelagie-archipel, zo'n 200 km ten zuidwesten van Sicilië. Ook daar blijven bootvluchtelingen toestromen. Twee dagen geleden nog arriveerden 150 Liberiaanse, Iraakse en Eritrese vluchtelingen. De AZG-teams staan er in voor de medische triage bij aankomst van de vluchtelingen, de bevordering van en voorlichting omtrent hygiëne, organisatie en inzameling van medische gegevens en het beheer van isolatiezalen waar en wanneer nodig.