Sociale media

  • NL
Open the menu

Gewonden stromen toe in ziekenhuizen


Teams van Artsen zonder Grenzen hebben de afgelopen week medicijnen en andere medische voorraden gedoneerd aan de twee belangrijkste ziekenhuizen in de Gazastrook. Vandaag proberen teams mensen te bereiken die gewond zijn geraakt tijdens de gevechten in het gebied.

Sinds zaterdag 27 december hebben luchtaanvallen op de Gazastrook naar schatting 300 doden geëist en meer dan duizend mensen verwond, waaronder ook burgers. Zaterdag hebben teams van Artsen Zonder Grenzen de situatie en de noden in de belangrijkste medische voorzieningen in de Gazastrook verkend, met name in het Kemal Edwan ziekenhuis (in het noorden) en in het Shifa ziekenhuis, waar patiënten naar worden gebracht die geavanceerde medische zorg nodig hebben. Het Shifa ziekenhuis dreigde zonder medische voorraden te komen.
Artsen zonder Grenzen heeft het afgelopen weekend de plaatselijke ziekenhuizen van medische voorraden voorzien zoals verband, ontsmettingsmiddelen en antibiotica voor de behandeling van (brand)wonden. Artsen zonder Grenzen heeft voor dit soort gevallen een medische noodvoorraad in de Gazastrook.
Zowel in het ziekenhuis van Kemal Edwan als dat van Shifa wordt het medische personeel overstelpt door de toestroom van gewonden, en is er te weinig ruimte om alle patiënten op te vangen. Gisteren (zondag 28 december) hadden de teams van Artsen Zonder Grenzen geen bewegingsvrijheid in de Gazastrook, maar vandaag konden leden van het lokale personeel naar het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Gaza-stad. Ze proberen er gewonden te verzorgen, om zo het ziekenhuis te helpen met het grote aantal slachtoffers. De huidige bombardementen op het centrum van Gaza kunnen hen daarbij hinderen. De teams zijn nog niet naar het pediatrische ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen kunnen gaan, dat dicht bij het ziekenhuis Kemal Edwan ligt.
Een team van drie dokters en verpleegsters werkt in het Shifa ziekenhuis. Het helpt met het opvangen van gewonden en gebruikt de ambulance van Artsen Zonder Grenzen om patiënten naar het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen over te brengen, afhankelijk van de veiligheidssituatie. De rest van het team blijft voortdurend de noden evalueren, en past haar activiteiten daaraan aan.