Geweld Italië brengt uitbuiting seizoensarbeiders aan het licht
Afrikaanse seizoensarbeiders in Calabrië hebben hun onderkomens verlaten na het geweld van vorige week. AZG biedt sinds 2003 medische en humanitaire hulp aan de illegale immigranten in Zuid-Italië.
"Het is hoog tijd voor de Italiaanse autoriteiten om maatregelen te nemen om de levens- en werkomstandigheden van deze arbeiders te verbeteren, hen met respect te behandelen en te zorgen dat zij beter toegang krijgen tot medische zorg", zegt Loris de Filippi, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen.
"De recente geweldsuitbarstingen en vijandige uitingen zijn de extreme tekens van een structureel gebrek aan aandacht en zorg waar Afrikaanse seizoensarbeiders mee geconfronteerd worden. Zij vormen een cruciale groep binnen de landarbeiders van Italië, en worden enorm uitgebuit", vervolgt Loris de Filippi.
"Ze lijden enorme ontberingen: vaak wonen ze in verlaten huizen of vervallen fabriekspanden, zonder beschutting tegen regen en kou. Er is meestal geen behoorlijk stromend water of toilet, en ze kunnen maar beperkt aan medische zorg komen."
"Onze medische teams behandelen ze dan ook vooral voor infecties aan de luchtwegen, bot/spierpijn en maag- en darmontstekingen, als gevolg van hun afschuwelijke levens- en werkomstandigheden."
De meeste Afrikaanse seizoensarbeiders die door de Italiaanse autoriteiten naar andere plaatsen zijn overgebracht moesten hun spullen veelal achterlaten.
"Sommigen wilden niet weg omdat hun loon nog niet was uitbetaald, anderen waren bang opgesloten of gedeporteerd te worden", vertelt Alessandra Tramontano, medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen. "Maar ze waren zo bang dat ze het gevoel hadden geen andere keuze te hebben."
Artsen Zonder Grenzen biedt sinds 2003 noodhulp aan de illegale arbeiders in de Zuid-Italiaanse regio's Apulië (Puglia), Calabrië, Sicilië, Latium (Lazio) en Basilicata. In december zette de medische noodhulporganisatie een project op in Piana di Gioia Tauro, wat net zoals Rosarno in Calabrië gelegen is. Hier kwamen Afrikaanse seizoensarbeiders naartoe voor het fruitplukseizoen.
Met een mobiele hulppost ging een team de grootste verzamelplekken af. Van 21 to 23 december deelde het team hulpgoederen uit als dekens, emmers en andere spullen aan 2.000 seizoensarbeiders om hen te helpen de winter door te komen. Op YouTube heeft het team een videofilm geplaatst waarin te zien is hoe zij moeten leven: 'Rosarno dicembre 2009'.
Artsen zonder Grenzen heeft twee rapporten uitgebracht (in 2005 en 2008) om aandacht te vragen voor de erbarmelijke omstandigheden van de duizenden immigrantenarbeiders die het hele jaar door op de boerderijen van Zuid-Italië werken.
"Er is maar weinig veranderd sinds 2003. Jaar na jaar gaan onze teams terug naar dezelfde locaties en zien we dezelfde vreselijke omstandigheden", besluit Loris de Filippi.