Geweld in Liberia blijft zware tol eisen onder burgers
Tegen een achtergrond van zwaar geschut, geweervuur en plunderingen, melden de medische teams van Artsen Zonder Grenzen een zware tol aan gewonden onder de burgerbevolking in de Liberiaanse hoofdstad. Maandag alleen al behandelden de teams van AZG in Monrovia meer dan 155 gewonden en kregen ze 13 doden binnen. Voor de derde keer in minder dan twee maanden tijd zijn tienduizenden Liberiaanse burgers opnieuw op de vlucht en zoeken zij een onderkomen in stadions, verlaten gebouwen en huizen in de hoofdstad. In een 28 pagina's tellend rapport met de titel "Verhalen uit Liberia", dat AZG vandaag publiceert, brengen ontheemde Liberianen hun relaas van willekeurig geweld, plunderingen, verkrachtingen, gedwongen rekrutering, scheiding van families en de algemene chaos die een deel van het dagelijks leven is geworden na meer dan tien jaar oorlog.
"Elke dag luisteren we naar onze patiënten die verschrikkelijke verhalen vertellen over wat zij de voorbije maanden en jaren hebben doorgemaakt", zegt medisch coördinator Dr. Nathalie Civet van AZG in Monrovia. "Willekeurig geweld, verkrachting en ontheemding zijn voor hen normaal geworden. De recente gevechten hebben hun situatie nu nog verergerd - een gebrek aan voedsel en medische zorgen, in combinatie met een abominabele hygiënische situatie in Monrovia en in de kampen in het nabijgelegen district Montserrado, leidde tot een uitbarsting van cholera en een toenemende ondervoeding onder de ontheemde bevolking."
In haar rapport roept AZG alle partijen in het Liberiaanse conflict op om de rechten van de burgerbevolking van het land te respecteren en een einde te maken aan het niets ontziende geweld, de seksuele aanrandingen, afpersing en gedwongen rekruteringen. De organisatie dringt erop aan dat alle partijen het recht van de burgerbevolking moeten respecteren om thuis of in het buitenland een veilig onderkomen te zoeken en gebruik te maken van elementaire voorzieningen om te overleven. De organisatie vraagt ook toegang voor humanitaire organisaties tot de burgerbevolking in alle delen van Liberia en dringt er bij de buurlanden op aan dat zij hun grenzen openhouden voor Liberianen die het geweld in eigen land ontvluchten, en hen bescherming en bijstand verlenen.
"Honderdduizenden Liberianen blijven gevangen in steeds opeenvolgende golven van geweld", aldus operationeel directeur Christopher Stokes van AZG. "Er is geen enkel ziekenhuis dat volledig functioneert in heel Liberia,. Zes weken geleden hadden humanitaire organisaties toegang tot nauwelijks een kwart van het land. Die toegang is vandaag nog verder beperkt tot enkele vierkante kilometers in een buurt van Monrovia. De meeste Liberiaanse burgers blijven inmiddels in erbarmelijke omstandigheden overgeleverd aan de gevolgen van de aanhoudende oorlog. De strijdende partijen moeten de rechten van de burgers respecteren om in eigen land of in het buitenland een veilig onderkomen te zoeken, en moeten hen een veilige toegang verlenen tot voedsel, water, onderdak en medische zorg."
AZG is in Liberia aanwezig sinds 1990 en runt momenteel in Monrovia twee ziekenhuizen met interne en dagpatiënten, chirurgische en voedselfaciliteiten, naast 8 medische posten, 4 cholerabehandelingscentra, en geïmproviseerde watervoorzieningspunten voor ontheemde mensen in de stad. Op dit ogenblik werken 11 internationale - onder wie een Belgische (franstalige) dokter - en 300 lokale medewerkers voor AZG in het land. AZG stuurde onlangs twee volgeladen cargotoestellen met medisch materiaal naar Monrovia.