Sociale media

  • NL
Open the menu

Gerechtshof Genève geeft AZG gelijk


De rechtbank van Genève heeft Artsen Zonder Grenzen Zwitserland vandaag gelijk gegeven in een drie jaar durende rechtszaak waarin de hulporganisatie verwikkeld was met de Nederlandse regering. De rechtbank heeft eenduidig het hoger beroep verworpen dat door de Nederlandse Staat was aangespannen tegen het eerste vonnis in deze zaak. Op 15 maart 2007 was Nederland al in het ongelijk gesteld.

De Nederlandse Staat eiste dat Artsen Zonder Grenzen Zwitserland het losgeld zou terugbetalen. Dit losgeld was in 2004 betaald door de Nederlandse autoriteiten, ten behoeve van de vrijlating van Nederlands staatsburger Arjan Erkel. Hij werd ontvoerd in de Noord-Kaukasus toen hij daar landencoördinator was voor Artsen Zonder Grenzen. De Nederlandse regering verklaarde te hebben gehandeld op verzoek van Artsen Zonder Grenzen. De rechtbank heeft deze claim wederom ongegrond verklaard. 
Deze uitspraak bevestigt de feiten zoals ze sinds het begin van het proces door Artsen Zonder Grenzen Zwitserland zijn weergegeven.   
De rechtbank heeft de Nederlandse regering bovendien veroordeeld tot het terugbetalen van de 230.000 euro die ten tijde van de ontvoering door de hulporganisatie bij de Nederlandse ambassade in depot was gegeven. Ook is de Nederlandse regering veroordeeld tot het betalen van een gedeelte van de proceskosten van de hulporganisatie.
Artsen Zonder Grenzen betreurt dat de Nederlandse regering het tot een rechtszaak heeft laten komen en dat er zoveel energie en middelen aan zijn verspild.
Dit is de tweede keer dat het Gerechtshof in Genève ons gelijk geeft”, verklaart Isabelle Ségui-Bitz, voorzitter van Artsen Zonder Grenzen Zwitserland. “Wij hopen dat deze gerechtelijke procedure, die uiterst schadelijk is voor de hulpverlening, door deze uitspraak tot een definitief einde zal komen.”