Sociale media

  • NL
Open the menu

Geleidelijke verplaatsing vluchtelingen


Vrachtwagens van de Verenigde Naties evacueren sinds 2 mei de ongeveer 50.000 Sierraleoonse vluchtelingen die nog steeds vastzitten in de Papegaaienbek-regio, in het zuiden van Guinee.

De situatie in de Papegaaienbek was de laatste maanden erg gespannen. Sinds het begin van de gevechten, heeft Artsen Zonder Grenzen (AZG) herhaaldelijk aangedrongen op relocalisatie van de vluchtelingen.
Geconfronteerd met het geweld van verschillende strijdende partijen en met het onvermogen van de Verenigde Naties om een degelijk evacuatieplan op poten te stellen, zijn talloze vluchtelingen inmiddels te voet gevlucht. De meesten zijn naar het noorden getrokken, het Guinese binnenland in, of terug naar Sierra Leone gekeerd.
Twee of drie vluchtelingenkonvooien van de Verenigde Naties vertrekken iedere week uit Kolombo, in het zuiden van de Papegaaienbek. Ze rijden naar het Katkama-kamp, waar de vluchtelingen enkele dagen verblijven. Daarna worden ze naar meer noordelijk gelegen kampen overgebracht, bij Albadaria of Dabola.
AZG voorziet medische zorgen tijdens het transport en in de kampen.