Sociale media

  • NL
Open the menu

Geen uitzicht op einde geweld


Darfur blijft het toneel van de grootste humanitaire hulpoperatie in de wereld, waarbij meer dan 80 hulporganisaties met 15.000 hulpverleners actief zijn. In het gebied is een derde van de bevolking ontheemd geraakt door het conflict.

 
Vijf jaar na het begin van het conflict zijn, ondanks internationale inspanningen, honderdduizenden mensen nog steeds afgesneden van hulp. Duizenden anderen lopen de kans die hulp kwijt te raken als gevolg van verschuivende frontlijnen, veranderende bondgenootschappen tussen de strijdende partijen en steeds meer beperkingen van de overheid voor de humanitaire hulpverlening.
Voor de meeste mensen in Darfur verslechterde de veiligheidssituatie erg in 2008. In februari herinnerde een brute aanval in het noorden van West-Darfur aan de begindagen van het conflict, met bombardementen, aanvalshelikopters en grondtroepen. Dorpen werden platgebrand en de bevolking, zo’n 50.000 mensen, verdreven.
Elf hulpverleners kwamen dit jaar om in Darfur en 189 van hen werden ontvoerd, volgens de VN. Artsen Zonder Grenzen werd ook het slachtoffer van aanvallen en berovingen in de regio.
Ook de uitgestrekte kampen van Darfur bieden weinig veiligheid. In Kamp Kalma, waar meer dan 90.000 mensen wonen, behandelden teams van Artsen Zonder Grenzen 65 patiënten met schotwonden nadat gevechten waren uitgebroken in het kamp. Meer dan de helft van de opgenomen patiënten waren vrouwen en kinderen.