Gedwongen terugkeer van honderden Hmong
Artsen Zonder Grenzen roept opnieuw op tot een onmiddellijke stop van de gedwongen repatriëring en vraagt toegang tot de Hmong om hen medische bijstand te bieden.
Naar schatting 800 etnische Lao Hmong-vluchtelingen werden door de Thaise regering op zondag 22 juni gedwongen terug te keren naar Laos. De Thaise autoriteiten hebben publiekelijk verklaard dat ze van plan zijn de volgende dagen door te gaan met de repatriëringen naar Laos van de overblijvende 6700 vluchtelingen in het kamp Huai Nam Khao in de Thaise provincie Petchabun. AZG roept de regeringen van Thailand en Laos nogmaals op onmiddellijk te stoppen met de gedwongen repatriëring van Hmong-vluchtelingen. Beide regeringen zouden gemakkelijker onafhankelijke waarnemers moeten toelaten tot de gedwongen teruggekeerden in Laos en tot diegenen die vermoedelijk worden vastgehouden in gevangenissen, zodat we hen de nodige medische en humanitaire hulp kunnen bieden. AZG vraagt ook dat het Voorzitterschap en de Secretaris-Generaal van de Zuid-Oost-Aziatische Naties, aan VN-Secretaris-Generaal Ban Ki Moon, en aan de regeringen van Frankrijk, de Verenigde Staten en China, om ervoor te zorgen dat Thailand en Laos dit probleem oplossen in overeenstemming met de internationale richtlijnen voor de bescherming van vluchtelingen.
"Families werden uit elkaar gerukt"
De naar schatting 800 Hmong-vluchtelingen werden gedwongen terug te keren naar Laos nadat de militairen 5000 vluchtelingen hadden opgepakt tijdens een protestmars tegen een akkoord tussen beide regeringen om hen terug te sturen naar Laos. AZG, die de Hmong-vluchtelingen bijstaat sinds 2005, schat dat zo'n 1300 mensen niet zijn teruggkeerd naar het kamp sinds het protest eindigde nabij het Thaise dorp Kek Noi. AZG heeft geen nieuws van hen.“De Thaise autoriteiten beweren dat het ging om vrijwillige repatriëringen. Dat is moeilijk te geloven. Families werden uit elkaar gerukt. Een van onze Hmong-medewerkers die deelnam aan het protest, werd teruggestuurd naar Laos zonder haar kinderen, en we hebben weet van gelijkaardige gevallen. Veel vluchtelingen zijn bijzonder bang om terug te keren naar Laos,” zegt Gilles Isard, AZG-landverantwoordelijke in Thailand. In het kamp zijn er meer dan honderdvijftig mensen met kogelwonden. Ze zeggen dat ze beschoten werden door het leger van Laos, terwijl ze in de jungle leefden. Onder de vermiste Hmong-vluchtelingen zijn patiënten die door AZG werden behandeld voor een mentaal trauma als gevolg van het geweld en de vervolging in Laos. Deze mensen hebben geen vertrouwen in de regering van Laos en eisen echte garanties voor ze terugkeren.