Sociale media

  • NL
Open the menu

Geïmproviseerde ziekenhuizen in Monrovia overspoeld


De weinige gezondheidsstructuren in de hoofdstad Monrovia die nog operationeel zijn, hebben de grens van hun capaciteiten bereikt. AZG heeft twee van haar compounds in de wijk Mamba Point, in de Liberiaanse hoofdstad, ingericht als noodhospitalen voor de opvang van interne en poliklinische patiënten. Het gaat vooral om burgers die gewond zijn geraakt door verdwaalde kogels of mortierschoten.

“Onze compound staat op barsten. Hij is niet gebouwd om als ziekenhuis te dienen en we moeten dus voortdurend improviseren,” legt dr. Nathalie Civet uit, die in één van de bases van AZG werkt. “We slagen er maar net in ons te redden. Het meest trieste is dat we mensen moeten weigeren met overduidelijke symptomen van cholera. We hebben gewoon niet de ruimte om in deze gebouwen een isolatiezaal te installeren.” Op het ogenblik slaagt het team er niet in zijn holerabehandelingseenheid aan de andere kant van de stad te bereiken. Alleen al op dinsdag nam deze eenheid 111 nieuwe patiënten op.
Sinds het begin van de week is de oorlog opnieuw opgelaaid in de straten van de hoofdstad. De hervatting van de vijandigheden veroorzaakt een aanhoudende stroom gewonden die medische hulp vragen aan onze teams die ter plaatse zijn gebleven. In de compound waar dr. Civet werkt, meldden zich woensdag 150 gewonden en gisteren kwamen er daar nog eens 50 bij. Aangezien de gevechten vannacht opnieuw erg hevig zijn geweest, verwachten we ook vandaag weer nieuwe gewonden.
Begin deze week bouwde het team de woonruimten van de compound om tot polikliniek. Op de begane grond is een hospitalisatiedienst ingericht. De eerste verdieping herbergt een pediatrische dienst en een geïmproviseerde operatiezaal.
Volgens dr. Civet begint het team materiaal tekort te komen voor kleine chirurgische ingrepen. Bovendien is de 4.000 liter water die het noodhospitaal per dag verbruikt, veel meer dan de putten van de compound aankunnen, en zij zijn momenteel de enige beschikbare waterbron. “Zo’n 80 procent van onze activiteiten zijn chirurgische handelingen,” legt dr. Civet uit. “Wij stabiliseren de gewonden en voeren kleine chirurgische ingrepen uit; de meer ingewikkelde gevallen worden doorverwezen naar de chirurgische dienst van het JFK-ziekenhuis, dat door het Rode Kruis wordt geleid. Dit neemt niet weg dat we hier toch ter plekke de arm van een anderhalf jaar oude baby hebben moeten amputeren. Woensdag zijn drie zieken overleden, die wij op het strand hebben moeten begraven. Gisteren zijn nog eens drie mensen gestorven. We doen wat we kunnen in deze omstandigheden, maar onze interventies volstaan in de verste verte niet om aan de enorme behoeften van de bevolking tegemoet te komen.”
AZG herinnert de strijdende partijen aan hun verantwoordelijkheden jegens de burgers en roept hen op de burgerbevolking te beschermen, toegang tot gezondheidszorg toe te staan en erop toe te zien dat de gezondheidsstructuren hun activiteiten kunnen voortzetten of hervatten.
Gisteren werden er vier baby’s geboren (onder wie een tweeling) met een keizersnede. Deze geboorten boden het team, de patiënten en hun naasten ter plekke tenminste een paar korte ogenblikken van geluk temidden van een overvloed aan ellende.