Sociale media

  • NL
Open the menu

Geëvacueerd AZG-team opnieuw naar Kilwa voor evaluatie noden


Een team van AZG is op dit ogenblik onderweg naar Kilwa in de provincie Katanga (in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo), waar eind vorige week een gewapend treffen plaatsvond. Het team, bestaande uit twee personen, zal de situatie analyseren en kijken welke de noden zijn van de bevolking als een gevolg van de gevechten. Het volledige AZG-team werd eind vorige week geëvacueerd uit Kilwa.

Op dit ogenblik is het nog niet duidelijk wat er precies gebeurd is. “Het is momenteel zelfs moeilijk om de groep die de aanval heeft uitgevoerd te identificeren”, legt Luc Nicolas uit, AZG-coördinator voor de regio van de Grote Meren. “Volgens sommige verklaringen zouden er tussen de 9 en 150 doden gevallen zijn toen de stad werd heringenomen door de Gewapende Krachten van de DRC (FARDC), en zijn vele inwoners gevlucht”.
In de nacht van 13 op 14 oktober werd het AZG-team wakker door geweerschoten, gelost door FARDC-strijders die de in Kilwa aanwezige militairen ontwapenden, vooraleer de onafhankelijkheid van Katanga uit te roepen. De volgende dag (14 oktober) was het team bijgevolg verplicht tijdelijk te evacueren uit deze stad, ten noordoosten van Lubumbashi.
« Deze zone ligt op de oude Congolese frontlinie, en de aanval maakt deel uit van een lange reeks gewelddadige gebeurtenissen in de voorbije maanden en jaren”, besluit Luc Nicolas. “De bevolking vlucht steeds opnieuw, na elke confrontatie, wat tot een nog grotere kwetsbaarheid leidt, voor een bevolking die er sowieso al heel slecht aan toe is.
AZG ondersteunt in Kilwa het referentieziekenhuis en een gezondheidscentrum.