Sociale media

Open the menu

Gaza: Al-Shifa ziekenhuis buiten werking na operatie door Israëlische troepen

AZG betuigt haar medeleven aan de World Central Kitchen


AZG betuigt haar medeleven aan de WorldCentralKitchen (WCK) en de families van de zeven hulpverleners die op 1 april omkwamen bij een Israëlische aanval. Wij zijn verontwaardigd over deze dodelijke aanval op hulpverleners die voedsel proberen te verschaffen aan mensen in nood.

Volgens WCK “reisde het WCK-team in een gedeconflicteerd gebied in twee pantserwagens met het WCK-logo.” De Israëlische strijdkrachten waren op de hoogte gesteld van de beweging. Eens te meer toont dit incident aan dat deconflictiemechanismen onbetrouwbaar zijn.

Dit is geen geïsoleerd incident en opnieuw heeft Israël  humanitaire hulpverleners aangevallen en blijk gegeven van een herhaalde minachting voor de bescherming van medische en humanitaire missies, waardoor de hulpinspanningen verder worden lamgelegd.

Door deze aanval zet WCK zijn levensreddende activiteiten in Gaza stop. WCK is een van de weinige hulporganisaties die de broodnodige voedselhulp in de enclave verdeelt, ook in de ziekenhuizen waar Artsen Zonder Grenzen werkt.

Humanitaire hulpverleners en hun operaties moeten altijd beschermd worden. Wij herhalen onze oproep voor een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren om nog meer doden en verwoestingen in Gaza te voorkomen en de veilige distributie van essentiële hulp mogelijk te maken.

 

Artsen Zonder Grenzen is erg geschokt nu het Al-Shifa ziekenhuis in puin ligt na een 14 dagen durende operatie van Israëlische troepen in en rond de faciliteit. Het grootste ziekenhuis van Gaza is nu buiten gebruik. Gezien de omvang van de verwoesting hebben de mensen in het noorden nog minder opties voor gezondheidszorg. 

De toegang tot het Al-Shifa ziekenhuis was dagenlang onmogelijk, waardoor patiënten geen toegang hadden tot zorg. Op 31 maart zijn volgens de WHO 21 patiënten overleden sinds het ziekenhuis op 18 maart werd belegerd en 107 anderen zitten nog steeds vast, waaronder 4 kinderen en 28 patiënten in kritieke toestand.

Hoewel we het exacte aantal slachtoffers niet kunnen bevestigen, zijn er honderden mensen gedood, waaronder medisch personeel, en volgens openbare berichten liggen de lichamen op straat. Er zijn ook massale arrestaties geweest van medisch personeel en andere mensen in en rond het ziekenhuis.

Doe een gift

Het geweld van de aanval en de hevige gevechten hadden ook gevolgen voor de kliniek van AZG, die vlak bij het ziekenhuis ligt. "Ik zag de enorme schade. Ik was in shock. Ze hebben het kantoor, de kliniek, alle auto's en generatoren beschadigd," zei een AZG-medewerker.

AZG-medewerkers bezochten het Al-Shifa ziekenhuis in januari en maart. Hoewel het ziekenhuis slechts gedeeltelijk functioneerde en een schrijnend gebrek had aan voorraden, behandelde het medisch personeel in maart nog steeds meer dan 200 patiënten. 

Artsen Zonder Grenzen roept op tot een veilige evacuatie van de resterende patiënten zodat ze de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. 

1 / 6

Maar ook op 31 maart, trof een Israëlische luchtaanval de binnenplaats van het Al Aqsa ziekenhuis waar veel intern ontheemden schuilen, net buiten de eerste hulp. Er vielen doden en gewonden.

Na de aanval moest een deel van het AZG-team de zorg stopzetten. "Toen ons team een luide explosie in de buurt hoorde, stopten ze meteen met wat ze aan het doen waren om dekking te zoeken in het ziekenhuis, totdat ze bevestigd kregen dat de aanval voorbij was," zei een van de AZG-coördinatoren.

AZG biedt medische en chirurgische wondzorg in het Al Aqsa ziekenhuis, de enige faciliteit in het Middengebied met de capaciteit om traumazorg te bieden. 

Er moet nu een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren komen om een einde te maken aan de vernietiging van gezondheidszorgfaciliteiten, waardoor het leven van patiënten en medisch personeel in gevaar komt.We herhalen onze oproep voor een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren. Burgers, zorginstellingen en medisch personeel moeten worden beschermd.