Sociale media

  • NL
Open the menu

Europees Parlement roept Rusland op om de vrijlating te realiseren van Arjan Erkel


Het Europees Parlement heeft de kwestie Arjan Erkel besproken, de AZG-vrijwilliger die op 12 augustus 2002 ontvoerd werd in Dagestan, een Russische republiek die grenst aan Tsjetsjenië. Het Parlement heeft de Russische regering opgeroepen om al het mogelijke te doen om hem vrij te krijgen.

Het Europees Parlement keurde tijdens de plenaire zitting van 16 januari in Straatsburg een resolutie goed waarin de Russische regering wordt opgeroepen "om al het mogelijke te doen om dhr. Erkel, een AZG-vrijwilliger die ontvoerd werd in de regio, zo vlug mogelijk vrij te krijgen."
Arjan Erkel werd gekidnapt door niet-geïdentificeerde gewapende mannen in Makhachkala, de hoofdstad van Dagestan. Na vijf maanden inspanningen van de autoriteiten om de zaak op te lossen, is er nog altijd geen informatie over de precieze verblijfplaats en de gezondheidstoestand van Arjan.
Tijdens het debat over de resolutie verklaarde Arie Oostlander, Nederlands europarlementslid: "De heer Erkel, missiehoofd voor AZG in Dagestan, de republiek die aan Tsjetsjenië grenst, is ontvoerd. We weten niet door wie. Er is ook geen losgeld gevraagd. Ik heb daarover vragen gesteld aan de Commissie en de Raad. Collega's van verschillende andere partijen hebben de kwestie eveneens aangekaart en steunen mijn eis volledig. We willen dat de Commissie nagaat wat er gebeurd is met dhr. Erkel en of hij kan worden vrijgelaten."
Fodé Sylla, Frans europarlementslid, verklaarde: "Een humanitaire werker gevangen houden is een schandalige daad."
AZG vraagt aan de ontvoerders dat ze de fysieke en mentale integriteit van Arjan Erkel respecteren en hem ongedeerd vrijlaten.
Enkele biografische gegevens over Arjan Erkel
Peter-Arjan Erkel is 32 en bezit de Nederlandse nationaliteit. Sinds april 2002 werkt hij voor AZG-Zwitserland als landverantwoordelijke in Makhachkala, de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Dagestan. Arjan volgde een opleiding in management en logistiek (Transport Academia) en behaalde een M.Sc. Culturele Antropologie aan de universiteit van Nijmegen. Hij begon in 1994 voor AZG te werken als logistiek medewerker in Oeganda. Sindsdien was hij actief als logistiek coördinator voor AZG in Tadjikistan, en als projectcoördinator in Oezbekistan, Rusland en Sierra Leone.