Europees Parlement roept farmaceutische bedrijven op om rechtszaak te laten vallen
In een ongekend manoeuvre, heeft het Europese Parlement een noodvoorstel goedgekeurd dat 39 farmaceutische bedrijven bedrijven oproept hun rechtszaak tegen de Zuid-Afrikaanse regering te laten vallen.
Artsen Zonder Grenzen (AZG) en Oxfam zijn tevreden met de steun van het Europese Parlement, om de Zuid-Afrikaanse pogingen om medicijnen toegankelijk te maken via de Wet op Geneesmiddelen van 1997. De bedrijven, waaronder het Belgisch-Zwitserse Janssen-Cilag, blokkeren deze wet al 3 jaar.
"We vertrouwen erop dat het groeiend verzet tegen de rechtszaak, de farmaceutische bedrijven ertoe zal brengen om de zaak te laten vallen", zegt Ellen 't Hoen juriste van de campagne Toegang tot Basisgeneesmiddelen (AZG). "Behalve het protest van mensen over de hele wereld, roepen steeds meer politieke leiders deze bedrijven op om het rechtsgeding te stoppen."
AZG en
Oxfam lanceren de actie Drop the Case en roepen iedereen op om zich aan te sluiten bij het groeiend protest door een petitie, gericht aan de 39 bedrijven, te ondertekenen .
Het Europees Parlement heeft een herziening gevraagd van de TRIPS-akkoorden (1) aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO), die de intellectuele eigendomsrechten regelen "om zich ervan te verzekeren dat de ontwikkelingslanden het recht hebben om de goedkoopst mogelijke, levensreddende geneesmiddelen te verkrijgen, of die nu gepatenteerd zijn of merkloos".
"Nu de Commissaris voor Handel - Pascal Lamy - alle steun heeft, kan hij zijn woorden met daden staven om van de toegang tot geneesmiddelen een prioriteit te maken bij de WTO", zegt Phil Bloomer, Advocacy Director bij
Oxfam. "Hij kan nu zijn betrokkenheid bewijzen door aan te dringen op een aanpassing van de TRIPS-akkoorden om universele toegang tot medische technologieën te verkrijgen."
(1) trade related aspects of intellectual property rights.