Sociale media

  • NL
Open the menu

Ethiopië: Epidemie ernstige diarree zwakt af, maar gevaar nog niet geweken


In de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa en omgeving zijn al bijna 9.000 patiënten met ernstige diarree behandeld door de gezamenlijke teams van AZG en de regering. Die teams zijn actief sinds de ziekte uitbrak op 19 augustus.

"Door de snelle reactie en de efficiënte samenwerking met de regering hebben we duizenden levens kunnen redden. Op 8.999 zieken waren er maar 19 sterfgevallen,” zegt Karen Van den Brande, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Ethiopië. “De toestand is veel minder ernstig vandaag. Het aantal nieuwe patiënten per dag is gedaald van 700 naar 150 à 180.”
Als de patiënten met diarree niet verzorgd worden, kunnen ze ernstig uitdrogen en sterven. De zwaarste gevallen moeten opgenomen worden in het ziekenhuis en met een infuus vocht toegediend krijgen. Wie er niet zo erg aan toe is, kan geholpen worden met rehydratatiezouten (ORS).
Artsen Zonder Grenzen zette negen behandelingscentra op in de infrastructuur van de overheid. In 27 extra ORS-verdeelpunten kan het medisch personeel de toestand van ernstig zieken stabiliseren voor ze gehospitaliseerd worden, maar ook gemakkelijk minder ernstig zieken behandelen.
Ondanks de positieve trend blijft het risico op een opflakkering van de uitbraak groot, zeker op plaatsen waar veel mensen dicht op mekaar leven.
“Op het Meskelfestival worden honderdduizenden pelgrims verwacht op 27 september,” zegt Van den Brande. “We moeten bijzonder waakzaam blijven. Artsen Zonder Grenzen zit in een werkgroep die een actieplan voorbereidt en de regering risicofactoren helpt identificeren, om een nieuwe uitbraak te vermijden tijdens dit religieus festival.
Artsen Zonder Grenzen werkt, behalve in Addis Ababa, ook in twee andere regio’s om de uitbraak van ernstige diarree te bestrijden: in Afar in het noordoosten, waar meer dan 1.000 mensen verzorgd werden, en in Amhara in het oosten.
Artsen Zonder Grenzen heeft extra personeel naar Ethiopië gestuurd om haar teams ter plaatse te versterken.