Sociale media

  • NL
Open the menu

Ethiopië: AZG grijpt in bij uitbraak van ernstige diarree


Sinds 19 augustus verzorgen teams van Artsen Zonder Grenzen en het ministerie van Volksgezondheid patiënten met een acute vorm van waterige diarree in en rond de hoofdstad Addis Abeba.

Mensen die aan de ernstige diarree lijden, hebben de ziekte meestal opgelopen door onzuiver water te drinken. Als ze niet behandeld worden, kunnen ze gedehydrateerd raken. De zwaarste gevallen moeten gehospitaliseerd worden en een infuus krijgen. Wie niet te ernstig ziek is, kan genezen worden met orale rehydratatiezouten.
Samen met de overheid heeft Artsen Zonder Grenzen acht behandelingscentra opgezet binnen de medische structuren in de Ethiopische hoofdstad. Tussen 19 en 31 augustus werden 5.178 patiënten opgenomen. Door het snelle ingrijpen van de overheid en Artsen Zonder Grenzen, ligt de sterftegraad met slechts vijf overleden patiënten lager dan 0.1%. De laatste dagen neemt het aantal nieuwe patiënten langzaam maar zeker af.
Sinds begin juli is Artsen Zonder Grenzen ook actief in de noordoostelijke regio Afar voor een uitbraak van waterige diarree. In twee maanden tijd behandelden teams er samen met de autoriteiten 570 patiënten in twee behandelingscentra. Het ministerie van Volksgezondheid meldt nog patiënten met ernstige diarree in verschillende andere gebieden in Ethiopië. Artsen Zonder Grenzen heeft extra medewerkers gestuurd om haar teams te versterken.