Sociale media

  • NL
Open the menu

Ernstige overstromingen Pakistan treffen 400.000 mensen


400.000 mensen zijn getroffen door hevige regenval in het noordwesten van Pakistan. Een groot aantal wegen en huizen is verwoest. Teams van Artsen Zonder Grenzen onderzoeken de behoefte aan medische zorg en noodhulp.

Verkennende teams zijn onderweg in de districten Swat, Lower Dir, Malakand, en Peshawar. Een team is al teruggekeerd uit de stad Bakthirabad in het district Sibi van de provincie Baluchistan. Op zondag gaat het team terug om noodhulp als pakketten voor persoonlijke verzorging, plastic zeil en kant-en-klaar voedsel te verdelen.
“De verwoesting is groot en het is nog onduidelijk waar Artsen Zonder Grenzen nodig is”, zegt Benoit de Gryse, coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Pakistan. “Het effect van de regens is erg lokaal en er zijn geïsoleerde groepen mensen die erg moeilijk bereikbaar zijn door de overstromingen.”
Het project van Artsen Zonder Grenzen in Timurgara, Lower Dir, is volledig onbereikbaar, omdat alle bruggen in de omgeving zijn verwoest. Het team dat al in Timurgara werkte, gaat door met zijn activiteiten. Het heeft tien gewonden behandeld op de spoedafdeling van het stadsziekenhuis. Het team richt zich nu op het verzorgen van de drinkwatervoorziening van het ziekenhuis.
Artsen Zonder Grenzen zet ook drie nieuwe cholerabehandelcentra op in de districten Swat, Lower Dir en Malakand. Het werk in het centrum van Hangu gaat door.
“Dit zijn de ergste overstromingen in deze gebieden in generaties”, zegt De Gryse. “Veel huizen zijn gebouwd van leem, wat ze extra kwetsbaar maakt. Veel mensen kunnen de medische voorzieningen niet bereiken door het water. Degenen die getroffen zijn, moeten snel hulp krijgen op het gebied van hygiëne.”